RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Voorzichtig met tuinbonen


Goedemorgen luisteraars,

Veel van die unieke (oude) spreekwoorden en gezegden worden nauwelijks meer gebruikt, laat staan begrepen. Vandaag ga ik iets vertellen over:…..’hij is lelijk in de bonen’! Een oud gezegde, in de bonen zijn, wat zoveel wil zeggen, ‘hij is nogal in de war.’ Wist u dat dit gezegde te maken heeft met een groente die de komende weken weer helemaal vers-gegroeid op uw bordje kan liggen: de tuinboon.

De tuinboon heeft als groente een merkwaardige reputatie. Sommige mensen zijn er erg verzot op en anderen vinden het een afschuwelijke groente. In het oude Griekenland had de tuinboon een slechte reputatie. De beroemde wiskundige en wijsgeer, meneer Pythagoras, u weet nog wel, van die stelling a2+b2=c2, was ooit bij een vriend in huis en moest vluchten voor overheidsdienaren, omdat men zijn ideeën te opruiend vond. Hij had de keuze: of door de achterdeur, door een veld met tuinbonen vluchten, of zich gevangen laten nemen. Pythagoras koos voor het laatste, want, zo stelde hij, als je door een veld met tuinbonen loopt wordt je normale denkvermogen aangetast. Dus liever gevangen met gezond verstand, dan vrij en ‘in de bonen’ zijn.

Berust zo’n overlevering nu op sprookjes of onzin? Helemaal niet. Stuifmeel en de bonen van de tuinboon bevatten de stof, convicine,  die bij sommige mensen ernstige lichamelijke verschijnselen teweeg kan brengen. Men noemt dat ziektebeeld ‘favisme’ (naar de Latijnse naam van de tuinboon: Vicia faba). Het is een soort allergie die vooral bij mannelijke bewoners van de landen rond de Middellandse zee voorkomt.

Er kan acute bloedarmoede optreden met geelzucht en bloedverlies via de urine. Al deze lichamelijke ellende treedt namelijk op, als iemand een  tekort heeft aan een bepaald enzym in de darmen, namelijk dehydrogenase. Naast acute bloedarmoede kan het tekort aan het enzym dehydrogenase er ook de oorzaak van zijn dat er, na het eten van tuinbonen of het inademen van het stuifmeel ervan, veranderingen optreden in de zenuwprikkeloverdracht in de hersenen. Vandaar dus dat ‘in de bonen zijn’, of wel, het gaat in je bovenkamer even niet zoals het zou moeten gaan.

Moet u het eten van tuinbonen nu voortaan achterwege laten? Wel nee. Daarvoor is nu o.a. dit zondagmorgen praatje, om u informatie te verschaffen over achtergronden en het hoe en waarom. Wonderlijk, dat de apostel Paulus in het Nieuwe Testament van de bijbel ooit zei: Alles is geoorloofd, maar niet alles is zinvol…Een heel wijze uitspraak, die ook in deze tijd van betekenis kan zijn,  want wat is het geval?

Eet rustig tuinbonen en geniet er vooral van als het uw lievelingsgerecht is, maar let wel op de volgende dingen: kook tuinbonen altijd minstens een half uur, liefst in melk, want uit een studie, enige jaren geleden, aan de Universiteit Groningen, is gebleken, dat dit verstandig is om dat giftige ‘convicine’ te elimineren. Stoof de bonen ook vijf minuten na in een klontje (room)boter en dien ze op met een blaadje heel fijn gesneden salie. Salie activeert namelijk de enzymactiviteit in maag en darmen. En dat is best van belang om dat giftige convicine onwerkzaam te maken. Geniet dus met volle teugen van de tuinbonen, maar weet wel het hoe en waarom.00

Graag weer tot de volgende week.

Copyright, 21-06-2020, Jaap Huibers, Amerongen.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose (deel 2), de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van Moerasspirea.
- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.