RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…


Goedemorgen luisteraars,

Al eeuwen is Heermoes, ook wel Akkerpaardenstaart genoemd, aangemerkt als een belangrijk en werkzaam geneeskruid. Met name de oude Grieken en Romeinen gebruikten Heermoes als bloedstelpend middel en als wondmiddel. De Latijnse naam is: Equisetum arvense. Equisetum is afgeleid van twee Latijnse woorden: equus, dat paard en setrum, dat staart betekent. Vandaar de volksnaam paardenstaart. De Equisetum behoort tot de aller oudste plantenfamilies op aarde, samen met de varens en de wolfsklauwen. In wat vochtige weilanden en slootkanten komt de Heermoes algemeen voor en boeren hebben gigantisch de pest aan dit kruid, omdat het erg woekert en ze het liever niet in het hooi zien.

Equisetum, dus de Akkerpaardenstaart of Heermoes, bevat erg veel mineralen, tot zelfs 20% van het drooggewicht. Voor zover mij bekend, bevat Equisetum het hoogste gehalte aan kiezelzuur van de meeste, bekende planten, waarbij juist het organisch gebonden kiezelzuur de boventoon speelt. Organisch gebonden kiezelzuur is voor het lichaam letterlijk onmisbaar. Waarom dat zo is? Omdat kiezelzuur onontbeerlijk is voor alle ‘elastische’ weefsels, zoals huid, kraakbeen, en dan met name de tussenwervelschijven, de hartkleppen, gewrichtsbanden, de slagaderen en zelf het haar en de nagels. In 1972 werd wetenschappelijk vastgesteld, dat kiezelzuur (in het Latijn Silicium geheten) voor dieren essentieel is. Men kon namelijk vaststellen, dat kiezelzuur/silicium een belangrijke rol speelt bij de botvorming en de groei. Hoe groot de dagelijkse behoefte aan kiezelzuur is, heeft men nog niet exact kunnen vaststellen. Wel is bekend, dat granen en dan met name haver, een belangrijke kiezelzuur leverancier zijn, als ook de zogenaamde pectinen in de zelf gemaakte appelmoes, mits de schil van de appel wordt meegekookt, omdat juist de schil de meeste pectinen bevat. Vlees, vis, zuivel en de meeste groenten bevatten  niet bijster veel kiezelzuur.

Naarmate een mens ouder wordt, neemt de elasticiteit van de meeste lichaamsweefsels wat af. De huid wordt wat ‘slapper’ en toont wat minder ‘glans’, het kraakbeen gaat in kwaliteit wat achteruit (de beruchte artrose), de lens van het oog wordt wat minder helder (die vervelende ‘staar’), het haar kan futlozer worden, kortom, allemaal verschijnselen die bij het ouder worden manifest kunnen worden. Al tientallen jaren ben ik er van overtuigd, met name op basis van gedegen analyses van mijn praktijkervaringen, dat een mens, naarmate hij ouder wordt, steeds meer behoefte heeft aan het op peil houden van zijn kiezelzuur-behoefte. Ten gevolge van deze langjarige waarnemingen, als ook de toepassing van Equisetum/kiezelzuur suppletie, heb ik de werking er van overtuigend kunnen zien. Door het gebruik van kiezelzuur, hetzij in de vorm van Equisetumtinctuur of als Silicea 4CH (dat is het homeopathisch gepotentieerde kiezelzuur), krijgt de huid wat meer glans en neemt het degeneratieproces van het kraakbeen meestal wat af. Het is wel zaak dat genoemde middelen  langdurig worden gebruikt.

Kiezelzuur, en dan met name het organisch gebonden kiezelzuur, zoals rijkelijk aanwezig in de Heermoes/Equisetum arvense, werkt ook licht vocht afdrijvend en houdt de conditie van de slijmvliezen van blaas en urinewegen op een gezond niveau. Kortom, een bijzonder geneeskruid, mits je het langdurig en consequent gebruikt.

Ga ook eens in een weiland, of aan de slootkant op zoek naar deze bijzondere plant, stammend uit de ‘oertijd van moeder aarde’. Beslist de moeite waard om die heel bijzondere groeiwijze te aanschouwen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 05-07-2020, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.