RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


De rode biet (kroot): een heel ‘aardse’ lekkernij!


Goedemorgen luisteraars,

Tijdens het oogsten van mijn eerste rode bietjes in de moestuin, vorige week, realiseerde ik me weer, hoe waardevol die bietenfamilie is. De bietenfamilie is namelijk een heel belangrijke leverancier van voedingsproducten.

Er bestaan tal van soorten bieten: de rode biet, ook wel de ‘kroot’ genoemd, snijbiet, voederbiet en de suikerbiet.

Al deze soorten stammen af van dezelfde ‘voorvader’, namelijk de ‘wilde biet’, ook wel de strandbiet genoemd. De Latijnse naam is: Beta vulgaris maritima. Deze ‘oerbiet’ tref je vooral aan langs de kust van Zuid en West Europa, Noord Afrika en bepaalde delen van Azië.

Enkele (oud) Griekse schrijvers, o.a. Aristoteles, hebben de snijbiet genoemd als waardevolle groente.

De Rode Bietjes werden door de Romeinen in cultuur gebracht. Omdat het blad van de rode bietjes ook werd gegeten, werd de rode biet ook wel ‘Romeinse spinazie’ genoemd, een benaming die je nog steeds kun aantreffen in enkele landen rond de Middellandse Zee.

Rode bietjes kun je aanmerken als een heel gezonde groente.

Veel mineralen, met name kalium, een mineraal dat van belang is voor een goede spierfunctie, voor het hart en de hersenen.

De rode biet bevat echter weinig natrium, of wel, het bekende (keuken)zout. En dat geldt eigenlijk voor de meeste groenten.

Vandaar dat je kunt stellen: hoge bloeddruk- en hartpatiënten, als ook mensen met nierproblemen, doen er altijd goed aan, een heel groot deel van hun voeding uit verse groenten te halen.

De rode biet wordt ook al genoemd en besproken in oude kruidenboeken. Zo lees ik bij Hildegard von Bingen, een 12e eeuwse abdis, en bij de Engelse kruidenkenner Culpeper, die begin 17e eeuw zijn beroemde Complete Herbal schreef, dat het gebruik van de biet van waarde is om beter te kunnen ‘aarden’, of wel, om jouw ‘contact’ met Moeder Aarde, de materiele realiteit, beter te kunnen realiseren.

Eigentijdse voedingswetenschappers zullen dit soort opmerkingen direct naar de prullenbak verwijzen, want voor de moderne wetenschappers tellen uitsluitend de aantoonbare cijfertjes van calorieën, mineralen en vitaminen.

En toch blijf ik van mening, dat iedere groente en ieder kruid haar eigen ‘geheimen’ bezit en eigen invloed op het functioneren van zowel ons lichaam, als onze psyché.

In het ‘wezen’ van de bietenfamilie schuilt iets heel ‘aards’.

Dat zou je o.a. kunnen afleiden uit het feit, dat bieten beter groeien en mooiere ‘rode kroten’ ontwikkelen, als je enkele weken voor het zaaien of planten, de grond bewerkt met ongeveer 20 gram zeezout per vierkante meter moestuin.

Juist al die vele mineralen in zeezout behoren immers tot dat puur ‘aardse’, dat fysiek stoffelijke.

Het aardige van rode bietjes is, dat je het heel makkelijk zelf kunt telen, ook in een bescheiden tuintje.

Op één vierkante meter, goed omspitten en veel compost er doorheen werken, kunnen al heel wat bietjes groeien, uit zaadjes, of plantjes die je in een tuincentrum kunt kopen.

Zorg er altijd voor dat de grond enigszins vochtig blijft. Na ongeveer twee maanden kun je prachtige rode kroten oogsten.

Eén uurtje koken is meestal voldoende.

Voorwaar, een niet te versmaden lekkernij, zoet en rijk van smaak.

En wat is er gezonder, dan een gehemelte, dat ‘gestreeld’ wordt door de onzichtbare krachten van al die groenten, die Moeder Aarde ons schenkt.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 12-07-2020, Jaap Huibers.

 

                       


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.