RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Een groente met bijzondere familieleden: andijvie


Goedemorgen luisteraars,

Enkele weken geleden heb ik u e.e.a. verteld over de kropsla. Vandaag nog een erg gezonde en, mits goed bereide, heerlijke zomergroente: de andijvie.

Andijvie heeft een aantal, eveneens zeer goed smakende broertjes en zusjes: witlof en groenlof. De stamvader van deze drie groenten is de wilde cichorei die in het Latijn Cichorium intybus heet. De wilde cichorei werd rond 2000 v.Chr. al gebruikt en hoog gewaardeerd door de Egyptenaren. Ook de Romeinen gebruikten de cichorei als groente en Plinius prees de groente rond 60 n.Chr. al aan in zijn beroemde boek ‘De geschiedenis van de Natuur’ (Naturalis Historia). Tijdens de veldtochten van Napoleon werd cichoreiwortel (maar dan wel geroosterd) gebruikt als vervanging van koffie en rond 1860 had een Brusselse cichoreikweker per ongeluk de uitlopende jonge bladknoppen van de cichoreiwortel veel te veel aangeaard, waardoor ze wit bleven. Zijn vrouw wilde die witte bladkropjes wel eens proberen te eten. En ja, het smaakte meer dan voortreffelijk. Zo was de groente ‘Brussels lof’ geboren. Uit de wortel van de wilde cichorei wordt nog steeds een tinctuur getrokken die met name bij gal en leverproblemen goede diensten blijkt te kunnen bewerkstelligen. Waar berust deze werking nu precies op? Dit genoemde plantengeslacht, dus, cichorei, witlof, andijvie en groenlof, bevat, zeker in de wortels, erg veel zogenaamde bitterstoffen. Deze bitterstoffen stimuleren niet alleen de eetlust, de maagsappen en de enzymproductie, alsook de lever en de galproductie. En dat is heel zinvol voor een goede (spijs)vertering.

Kinderen zijn over het algemeen niet zo dol op andijvie en witlof, zeker niet in vroeger tijd. Tegenwoordig smaakt andijvie en witlof als gevolg van de moderne ras veranderingen en teeltmethoden niet meer zo bitter als zestig jaar geleden, maar toch, het is en blijft voor kinderen  een wat moeilijke groente. Kinderen zijn, over het algemeen, niet zulke hele beste verse groente-eters. Als ouders moet je jouw kinderen eigenlijk groenten ’leren eten’. Hoe? Ik hanteerde bij onze kinderen altijd de methode die ik ‘positieve manipulatie’ noemde, of wel, ik kookte andijvie, aardappels, wat lekkere jus maar daarbij ook zelf gemaakte appelmoes van echte goudrenetten. Andijvie, aardappeltjes en jus prakken, iets daarvan op een lepel doen en dan flink wat appelmoes er over. De kinderen zagen amper dat er andijvieprak onder die appelmoes zat, ja, dat werkte prima, zeker als je er ook steeds een spannend verhaaltje bij vertelde. Na enige tijd ‘wennen’ nam ik steeds minder appelmoes en meer andijvieprak. En zo gingen de kinderen andijvie echt heel lekker vinden, hetgeen tot op deze dag zo is gebleven.

Andijvie bevat veel kalium wat goed is voor de spieren. Daarnaast bevat andijvie ook wat kalk en dan, tenslotte:

De onvolprezen andijviestamppot.
Snijdt andijvie heel fijn en laat dit, terwijl de aardappels koken, in een ruime bak even intrekken met wat (natuur)azijn, olijf of zonnebloemolie en  wat kruidenzout. Even goed door elkaar husselen. Tijdens het droogstomen van de gekookte aardappels, de andijvie even laten uitlekken in een vergiet en dan door de aardappels en flink stampen met eventueel nog een klontje roomboter er bij voor de smeuigheid. Sommige mensen prefereren daarbij uitgebakken ‘spekkies’. Het kan allemaal ook erg smakelijk zijn met een paar niet al te hard gekookte eitjes. Allemaal erg gezond en overheerlijk.

Ach, wat biedt de zomerperiode toch een weelde aan  groentelekkernijen, zeker als je dat ook nog in jouw eigen moestuin heb mogen verbouwen en kunt oogsten.

Luisteraars, eet er zeer smakelijk van en graan weer tot de volgende week.

Copyright, 19-07-2020, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.