RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Moeizaam herstel na corona virus infectie: kortademigheid, vermoeidheid etc.


Goedemorgen luisteraars,

 

De afgelopen weken werd door longartsen melding gemaakt van het moeilijke herstel dat tal van corona patiënten vertonen.

De longartsen spraken over een nog steeds aanwezige kortademigheid, vermoeidheid en wat meer, terwijl er op de foto’s van de longen eigenlijk niet zoveel afwijkingen waargenomen kunnen worden.

Dat zijn interessante gegevens. Medisch niet of nauwelijks iets afwijkends  aantoonbaar met de longen en toch geen echt herstel.

Door de jaren heen heb ik dat zelfde proces kunnen waarnemen bij mensen na een gewone griep of een andersoortige virale aandoening. Wat is het geval?

Virussen kunnen zich hechten aan de slijmvliezen, daar beschadigingen en ontstekingen veroorzaken, evenals bacteriën, maar virussen zijn ook erg ‘happig’ op zenuwweefsel. Dat kan tot gevolg hebben, dat, in het geval van die corona-aandoening, niet alleen de weefsel van de longblaasjes even een opduvel krijgen, maar ook de zenuwweefsels die direct betrokken zijn bij de ‘bewegingen’ van de longen, de ademhaling.

Dit feit zou kunnen verklaren dat er met de kwaliteit van de longweefsels, na een corona-infectie weinig afwijkends meer is vast te stellen, terwijl de invloed van het virus op de zenuwweefsels van en naar de longen nog steeds een ontregelende rol speelt.

Dan is er een echt probleem, want het is uiterst moeilijk om, medisch bezien, vast te stellen of de zenuwbanen die ook van belang zijn voor het goed functioneren van de longen normaal en volledig-intact functioneren.

Een soortgelijke situatie heb ik in het verleden ook dikwijls kunnen waarnemen bij mensen die lijden aan ME, of het ‘chronisch-vermoeidheidssyndroom’, waar dikwijls ook een virale infectie aan vooraf is gegaan , en waar artsen ook geen verklaring of aanpak voor hebben.

Dan moet je de vraag stellen: wat zou je kunnen doen, om het door het virus beschadigde zenuwweefsel weer te herstellen? De ervaring heeft me geleerd, dat er een aantal mogelijkheden zijn.

Voor een goede conditie van het zenuwweefsel is vit. B complex, en dan met name  vit. B1 (thiamine) van belang.

Dan is er dat bijzondere kruid, de Siberische Ginseng, in het Latijn: Eleutherococcus senticosus. Daarvan is uit wetenschappelijk onderzoek bekend, dat het van waarde kan zijn, juist om na een virale infectie, beter en sneller te kunnen herstellen. Als tinctuur verkrijgbaar.

Vervolgens kan het gebruik van het kruid Astragalus Membranaceus, de hokjespeul, bijdragen aan een goed herstel.

Astragalus heeft een aangetoonde anti-virale, als ook energie opbouwende  werking. Ook als tinctuur gebruiken.

En tenslotte het Co-enzym Q10, maar dan als ubiquinol.

Co-enzym Q10, als ubiquinol, is van groot belang voor de opbouw van energie in alle lichaamscellen.

Welnu, het enige tijd gebruiken van de vier genoemde mogelijkheden, vit.B, Siberische Ginseng, Astragalus en Co-enzym Q-10, als ubiquinol, kan het herstel van de mensen die na de besmetting met het corona-virus erg moeizaam herstellen, wellicht gunstig beïnvloeden.

Artsen kunnen u niet verder helpen. Dus wat is er op tegen om de middelen die ik genoemd heb, puur natuur en zonder bijwerkingen, een kans van slagen te geven?

Luisteraars, ik wens alle betrokkenen een voorspoedig herstel en graag weer tot de volgende week.

Copyright, 26-07-2020, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.
- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.