RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.


Goedemorgen luisteraars,

Ieder jaar weer ervaar ik een gevoel van  vreugde en dankbaarheid, als we in onze moestuin de eerste stok-prinsessenbonen kunnen oogsten. De smaak en de knapperigheid ervan….om te smullen.

De prinsessenbonen, of algemeen bekender, de sperziebonen, zijn van oorsprong afkomstig uit Mexico en Midden-Amerika. In de 16e eeuw werd de boon van daar meegebracht naar Europa, alwaar er tal van variëteiten werden ontwikkeld en gekweekt.

Die oorspronkelijke sperzieboon is een eenjarige klimplant. De Latijnse naam is Phaseolus vulgaris. We kennen de sperzieboon, de prinsessenboon, de witte- en bruine boon, stokbonen in verschillende soorten en vroeger de kievitsboon.

De Phaseolus familie behoort tot de Vlinderbloemigen, evenals de erwten en de peulen. Allemaal belangrijke voedingsgewassen.

Vooral de z.g. gedroogde bonen, zoals witte- en bruine bonen en kapucijners, bevatten veel zetmeel en behoorlijk wat eiwit, in de vorm van verschillende aminozuren. Dat zijn de bouwstenen van de eiwitten. Die zijn beslist van belang voor mensen die vegetarisch willen eten.

Wat veel mensen niet weten:

De bonenfamilie kun je ook aanmerken als een plant met geneeskrachtige kwaliteiten!

Al heel lang is bekend, dat bijvoorbeeld de tinctuur die getrokken is van de schillen, de gedroogde peulen, zonder de boontjes er nog in, een licht bloedsuiker verlagende werking bezitten.

In de peul, de schil van de boon bevindt zich namelijk een stof met de moeilijke naam: Phaseolamine. Dat is een heel interessant stofje. Phaseolamine blokkeert namelijk enigszins de opname van koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, in de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel, na de maaltijd, minder stijgt.

Suikerpatiënten weten maar al te goed, hoe snel de bloedsuikerspiegel omhoog kan gaan, na het eten van zetmeel of koolhydraat rijke voeding.

Phaseolamine kan dus die opname van dat zetmeel en suiker, in de darmen, blokkeren, tegenhouden.

Gedurende mijn praktijkjaren heb ik vele keren kunnen waarnemen, dat het dagelijks gebruik van Phaseolus vulgaris tinctuur tot een evenwichtiger en stabieler toestand van de bloedsuikerwaarden leid, met name bij diabetes type II, zeg maar de ouderdomssuikerziekte.

Ook heb ik de bonenschillentinctuur dikwijls geadviseerd bij overgewicht.

Overgewicht is in veel gevallen het gevolg van een verstoorde verwerking van het zetmeel en koolhydraten, die dan worden omgezet in een vet-opslag.

Hoe bijzonder toch weer….de prinsessenbonen, de sperziebonen. Een  overheerlijke groente, vooral vers geplukt uit de eigen moestuin, maar ook een plant die van waarde kan zijn als ‘hulpje’ bij problemen met de zetmeel-en suikerverwerking en dien ten gevolge de bloedsuiker onevenwichtigheden.

Tenslotte zeg ik toch nog, als een soort ‘verzuchting”:

Hoe jammer is het, dat de moderne medische wetenschap geen enkele belangstelling meer toont, voor al die bijzondere mogelijkheden, die de natuur en vooral de plantenwereld nog altijd te bieden heeft.

Farmaceutische pillen? Oké, als het echt niet anders kan. Maar wat is er op tegen om ook niet eerst te onderzoeken of de ‘zachtere’ middelen, die Moeder Natuur te bieden heeft, ook enig soelaas kunnen bieden?

Lijkt mij nog altijd de moeite waard.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 09-08-2020, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…