RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.


Goedemorgen luisteraars,

Puf, puf….een hittegolfje.

Op zich niet helemaal uniek, maar het is altijd weer even wennen. Ook in de plantenwereld begint het al behoorlijk moeilijk te worden, want de grond, zeker in het oostelijk deel van Nederland, is al droevig droog aan het worden.

Ik merk het bijvoorbeeld ook in de moestuin. Daar groeien eigenlijk uitsluitend eenjarige gewassen, de bekende groenten en die wortelen niet zo diep als de vaste planten en de bomen.

Heftige temperatuurverschillen in korte tijd, veroorzaken altijd ‘fysiologische stress’. Het lichaam moet zich namelijk in een heel korte tijd aanpassen aan die plotseling aanwezige veel hogere temperaturen.

Ten gevolge van die veel hogere temperaturen kan o.a. de vochtbalans in het lichaam ontregeld raken. We raken immers veel lichaamsvocht kwijt via de huid, zweten, waardoor ‘de regering’ van ons lichaam in crisisberaad gaat: ‘Alarmfase 3’.

Er moeten dan tal van aanpassingen gerealiseerd worden om levensbedreigende situaties te voorkomen.

Die noodzakelijk aanpassingen van de fysiologische processen in ons lichaam worden bepaald en beoordeeld in het ‘centrum’ van het z.g. vegetatief zenuwstelsel, de hersenstam,  zegt maar het ‘RIVM van ons lichaam’.

Het hart krijgt van die hersenstam signalen om iets krachtiger te pompen, om de bloedcirculatie op peil te houden, want vanwege die hogere temperaturen is wat meer zuurstof in de lichaamscellen nodig.

De nieren krijgen het advies om extra alert te zijn bij het bewaken van het mineralen-evenwicht. Even niet teveel magnesium, kalium, natrium en calcium uit de cellen, met de urine wegsluizen. Via die toegenomen transpiratie raak iemand immers al veel essentiële noodzakelijke mineralen en spoorelementen kwijt.

Kortom, u kunt nu begrijpen wat ik hiervoor bedoelde met ‘fysiologische stress’.

Jongeren redden het meestal wel, want hun fysiologisch aanpassingsvermogen is meestal nog heel flexibel.

Maar dan de ‘oudjes’, de 70-plussers, waar ik zelf ook toe behoor.

Dat is beslist een kwetsbare groep als er plots van die zeer hoge temperaturen aanwezig zijn.

Vier praktisch adviezen komen in beeld:

1. span je vooral niet in, want dan gaat er via extra transpiratie veel lichaamsvocht verloren, inclusief die waardevolle mineralen en spoorelementen, en het hart wordt extra belast.

2. zorg er voor dat je ruim voldoende vocht binnenkrijgt. Dat kan via gewoon ‘plat-water’, of licht getrokken Ceylonthee.  Veel waardevoller is een zelf gemaakte groentesoep van verse groenten, zoals worteltjes, selderie, peterselie, prei, een sjalotje en wat roosjes bloemkool. Maak een bouillon van enkele tabletten biologische rundvlees of tuinkruidenbouillon. Die bevatten geen smaakversterkers. Enkele keren per dag een royale kop daarvan: heerlijk en meer dan gezond!!

3. tinctuur van de Meidoorn, in het Latijn Crataegus, is een stevig steuntje in de rug voor het hart. Het verhoogt namelijk de doorbloeding van de hartspier zelf en dat kan het ‘oude hart’ van de oudjes best gebruiken.

4. omdat de nieren wat extra werk moeten leveren is het gebruik van Guldenroede, in het Latijn: Solidago, tinctuur zinvol. Solidago is al vele eeuwen een bekend en geroemd kruid om de nieren in goede conditie te houden.

Welnu, als de Zon verzengend aan de hemel straalt, is het, zeker voor de oudere mens, wijs en verstandig, om je toevlucht te zoeken in de ‘schaduw van de Allerhoogste’, die in de stilte van het begin van alles, ooit al het levende heeft gemaakt zoals het is!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 16-08-2020, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…