RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit


Goedemorgen luisteraars,

We streven allemaal naar een beetje redelijke gezondheid, je redelijk fit voelen, kortom, het leven op een redelijke, basaal evenwichtige wijze kunnen leven. Tal van aspecten spelen hier bij een rol, zoals een redelijk gezond voedingspatroon, een niet bizar overmatige stressbelasting, een evenwichtige verdeling tussen actief zijn en de noodzakelijk slaaptijd per etmaal alsook nog wel andere zaken  die ten aanzien van het je goed kunnen voelen een rol spelen. Een basaal, natuurlijk en gezond voedingspatroon levert absoluut een bijdrage aan de gezondheid en het je fit voelen. Stress verstoort, zeker op langere termijn, vitale functies in het zenuwstelsel, waardoor het verschijnsel ‘vegetatieve dystonie’ kan optreden. Dat is een ontregeling van het onbewuste, dus vegetatieve zenuwstelsel dat alle orgaan- en cel functies regelt en onder controle houdt. Voorbeelden: stress, overmatige spanningen en psychisch ‘uit je doen zijn’ heeft, via dat vegetatieve zenuwstelsel direct invloed op de bloeddruk, de hartslag, de ademhaling, de nieren, en bijnieren (meer productie van het stress-hormoon cortisol!), de geslachtsorganen en zelfs op ogen en slijmvliezen. Ik heb dat destijds allemaal uitgebreid beschreven in mijn boekje ‘Onze adrenaline samenleving’, wellicht tweede hands nog wel te koop. Goed slapen is evenzeer van vitaal belang voor het realiseren van een redelijk gezond functionerend lichaam. Slaap maar eens een paar weken heel erg slecht. Daar kom je beslist gesloopt uit te voorschijn.

De afgelopen jaren heb ik, op de zondagmorgen, veel verteld over voeding, mineralen, vitaminen en over de unieke mogelijkheden die de geneeskrachtige planten, de geneeskruiden te bieden hebben. Naast al deze aspecten blijkt er nog een bijzondere manier te zijn om het lichaam in een zo goed mogelijke gezondheidstoestand te kunnen houden en brengen. Dat is het belang van bewegen en met name het simpele rustige wandelen. Iedere dag een half uurtje tot een uur wandelen, zo is mij al vele jaren gebleken, geeft een geweldig gezondheidsvoordeel om lichamelijke problemen in wat gezonder vaarwater te kunnen krijgen.

Ook mensen met lage rugklachten, hernia’s en al dat gedonder wat er mee te maken heeft aan (uitstralings) pijnen, en soms zelfs uitval, ook dat verbeterde aanzienlijk, als er dagelijks een half uur tot een uur werd gewandeld.

En nu het aardige…..Enkele jaren geleden  is gebleken dat onderzoekers van de Iowa State University meer dan 15 jaar 55.000 volwassen mensen  hebben gevolgd in de leeftijd tussen 18 en 100 jaar. Het wandel/loop gedrag, als ook het bewegingspatroon zoals tuinieren, werd heel precies bijgehouden en opgetekend. Kort geleden las ik de resultaten van dit grote onderzoek. Wat bleek? Mensen die dagelijks wandelen, een half uur tot een uurtje, hebben 45% minder kans op een hartaanval. De dagelijkse ‘bewegers’, zoals lopen en lichamelijke activiteiten praktiserend, werden qua algemene overlijdenskans vergeleken met de groep niet lopers/bewegers. Uit dit wetenschappelijk onderzoek bleek, dat alle lopers en bewegers minstens 30% minder risico liepen om ‘vroegtijdig’ te sterven en 45% minder kans om te overlijden aan een hartaanval.

Welnu, waaruit weer eens blijkt hoe zinvol het is om dagelijks te wandelen  en flink te bewegen.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 30-08-2020, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…