RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.


Goedemorgen luisteraars,

Het is begin september, dus…de ‘R’ zit weer in de maand. De ouderen onder u kunnen het zich vast nog wel herinneren: als de ‘R’ in de maand kwam, verscheen in veel gezinnen ook het lepeltje levertraan. Op zich was dat goed gezien, want als de ’R’ in de maand zit, daalt  de kracht van de steeds lager staande zon en kunnen met name ook kinderen, veel vatbaarder worden voor griep- en verkoudheidsvirussen, die juist in die koude herfst- en wintertijd hun kans grijpen om toe te slaan.

Die ouderwetse levertraan bevatte veel vit, D. Dat vitamine wordt in het lichaam veel minder aangemaakt als de zonne-kracht tanende is. En juist dat vit. D draagt ook een pittig steentje bij om het afweersysteem in goede conditie te houden.

Nu sta ik niet te juichen als het over het slikken van levertraan gaat, want er zijn ook andere mogelijkheden om het afweersysteem en de lichaamsweerstand, juist in die ‘R’-in-de-maand periode op peil te houden.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt al vele eeuwen gebruik gemaakt van een plant met de Latijnse naam Astragalus membranaceus.  In het Nederlands: Vliezige Hokjespeul.

Van deze plant wordt de wortel gebruikt. Daar wordt een tinctuur van bereid, die al heel lang wordt aanbevolen als de ’R’ in de maand zit , met name om de weerstand op een goed niveau te houden.

Het is een plant met een heel breed werkingsgebied.

Bijvoorbeeld: Astragalus verhoogt de kwaliteit en de activiteit van de z.g. fagocyten, een onderdeel van die bij het afweersysteem nauw betrokken witte bloedcellen. Fagocyten hebben tot taak de ziekmakende bacteriën en virussen letterlijk ‘op te vreten’.

Gedurende de herfst- en wintermaanden kun je als preventie en ter verhoging van de kwaliteit van je afweersysteem, dagelijks 20 tot 25 druppels Astragalus tinctuur gebruiken. Het gebruik van Astragalus is steeds zinvol bij al die typische ‘R’ in de maand infecties zoals: griep, verkoudheid, bronchitis en keelontstekingen.

Let wel: Astragalus is geen ‘eerste hulp middel’, maar juist van belang om een goed herstel na zo’n infectie te bevorderen.

Ook bij ernstige vermoeidheid die het gevolg kan zijn van fysieke uitputting en psychische stress, bijvoorbeeld na een griep, een virusbesmetting of bij de ziekte van Lyme, na een tekenbeet, is het gebruik van Astragalus dikwijls heel zinvol, maar dan minstens 3 x daags 25 druppels.

Tenslotte nog iets interessants wat ik min of meer bij toeval ontdekte: Astragalus is ook een heel waardevol middel bij tal van hartproblemen. Het ondersteunt de hartfunctie en verhoogt de z.g. contractiekracht van het hart en het is in erg veel gevallen een prima middel bij een licht tot matig verhoogde bloeddruk, waarvoor geen echte oorzaak gevonden kan worden. Je moet het dan lange tijd, minstens 2 x daags 25 druppels gebruiken. Let wel, je mag nooit zomaar, ineens stoppen met de medicijnen die je voor je bloeddruk slikt.

Samenvattend: Astragalus….een waardevolle en heel bruikbare geneesplant als de ‘R’ in de maand zit, de zon wat minder krachtig schijnt en het is een ‘zonnetje’ voor het hart en de bloeddruk.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 06-09-2020, Jaap Huibers, Amerongen

                                                                                                                                                         


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.
- Sperziebonen, phaseolamine en diabetes type II.
- Vit.C, ontsmetting, Lepelblad en Mierikswortel
- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…