RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Prof. Boerhaave (1668-1738), zijn ‘lijfspreuk’ en de actuele corona problemen.


Goedemorgen luisteraas,

Er was eens…. Nee, luisteraars, ik ga geen sprookje vertellen, maar een waar gebeurd verhaaltje.

Ja, er was eens, al weer lang geleden, een jongen van 12 jaar, die te maken kreeg met een heel ernstige zweer aan zijn linker dijbeen. Vijf jaar lang werden door zijn vader, die predikant was, de beste artsen geraadpleegd, maar alle, soms heel pijnlijke behandelingen bleken niet te helpen. Uiteindelijk nam die jongen zijn genezingsproces zelf ter hand en het lukte hem om de ernstige zweer te genezen. Dat was wellicht een van de aanleidingen, dat hij besloot om geneeskunde te gaan studeren. En zo gebeurde het.

Al snel bleek hij zo’n kundig arts te zijn, dat tal van ‘prominenten uit heel Europa naar Leiden kwamen om de, intussen professor geworden, dokter om raad te vragen.

Ik heb het over… de beroemde arts en hoogleraar, Herman Boerhaave, die leefde van 1668 tot 1738.

Aan het eind van de 17e en begin 18e eeuw trad er een heel ingrijpende verandering op in de economische situatie en de samenleving.

Vooral de mensen die, kort daarvoor, gedurende de ‘Gouden Eeuw’, erg veel geld hadden verdiend, gingen rentenieren en er een bijna decadente, erg luxueuze, soms erg overmatige leefwijze op nahouden. Er werden in die tijd veel ‘pracht en praal’ buitenhuizen aan de Vecht en de Amstel gebouwd.

Professor Boerhaave kwam al snel tot het inzicht, dat die  bijna decadente, die zeer overmatige leefwijze, zeker waar het  eten en drinken, en leefwijze betreft, mede oorzaak kan zijn van het ontstaan van tal van ziekten en lichamelijke problemen.

Wat is nu de reden, dat ik iets verteld heb over deze bijzondere arts?

Wel, prof. Boerhaave heeft levenslang een ‘levensmotto’, zeg maar, een ‘lijfspreuk’ gehuldigd en geschreven.

Die ‘lijfspreuk’ werd natuurlijk in het Latijn geschreven, zoals dat voor een Leidse hoogleraar in  die tijd gebruikelijk was. Prof. Boerhaave schreef: “Simplex Sigillum Veri”. Dat betekent: Eenvoud is het kenmerk van het ware!!

Ja, luisteraars, nu zou ik het sprookje kunnen afsluiten met de bekende zin: ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Want, zo is dikwijls gebleken: wie eenvoudig en op een zo’n natuurlijk mogelijke wijze leeft, leeft dikwijls lang en redelijk gelukkig.

Het bijzondere is, dat bepaalde situaties in de loop van de geschiedenis zich herhalen.

Op dit moment zitten we  gevangen in de corona-ellende, bijna vergelijkbaar met de begin 18e eeuwse ellende in de samenleving onder de gewone bevolking.

Het m.i. zinvolle advies voor nu is: beperk je even, leef even wat eenvoudiger, doe even niet in volle vaart mee aan al die dikwijls overmatige, en veelal op ‘eigen genot’ gerichte leef manieren.

De belangrijke vraag die ik aan iedereen zou willen stellen is: wat is er daadwerkelijk op tegen om wat eenvoudiger te leven? Want onbeperkt meedoen aan de expansiedrift van de economie, en de vele ‘buitenkantige’, dikwijls massale heisa, die we de afgelopen 50 jaar hebben ontwikkeld….ach, wordt je daar, diep in je hart, nu echt gelukkiger door?

Als wij bereid zouden zijn even veel eenvoudiger te leven, dan zou dat ook een grote morele steun zijn  voor al de mensen die in de zorg werken, op de IC’s, en zich te pletter werken, om alle nieuwe coronagevallen weer op te vangen en verzorgen.

Simplex Sigilli Veri…Misschien was Herman Boerhaave toch een geniaal mens, toen hij, als arts, tot het inzicht kwam dat ‘eenvoud het kenmerk van het ware is’, gezond voor mens en moeder Aarde!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 04-10-2020, Jaap Huibers.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)