RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.


Goedemorgen luisteraars,

Slapeloosheid, slecht slapen….Veel mensen tobben er mee, zeker in deze ellendige, spannende tijd, vol kommer en kwel. Medisch biologe Ingrid Verbeek van de Groningse Universiteit heeft een aantal jaren geleden, onderzoek gedaan naar slapeloosheid en wat bleek uit dat onderzoek – heel schokkend – zo’n 10% van de Nederlanders, zeg maar, ruim anderhalf miljoen mensen, heeft last van slapeloosheid en slapen meer dan drie dagen per week veel te weinig. Uit het onderzoek van Verbeek bleek ook, dat slapeloosheid een zwaar onderschat probleem is voor de volksgezondheid. Een slechte slaap, of zeg maar, te weinig slapen, blijkt even desastreuze gevolgen te hebben voor de gezondheid als slechte voeding. Een goede reden om vandaag nog eens aandacht te besteden aan dit ernstige probleem.

Eerst maar even enkele nuchtere feiten op een rij zetten. Een mens functioneert het best als hij leeft in een ritme van 16 uur wakker zijn en 8 uur slapen. Waarom moeten we eigenlijk slapen? Om uit te rusten? Dat is maar de helft van het verhaal. In 1886 ontdekte de Engelse arts Alexander Haich iets unieks. Op basis van urinemetingen stelde hij vast dat de ochtendurine het hoogste gehalte aan ‘afvalstoffen’ bevat. Hij ontdekte, dat de nieren ’s nachts, dus tijdens de slaap, optimaal werken en overdag, dus gedurende de ‘wakker-zijn’ fase weinig of geen afval uit de stofwisselingprocessen weg filteren. Mensen die slecht slapen raken dus hun stofwisselingsafval niet goed kwijt. Dat resulteert altijd in een beleven van vermoeidheid. Immers, als je bloed niet goed ’schoon’ is bij het opstaan ’s morgens, dan is je bloed letterlijk te ‘zwaar’. Dat belemmert de doorbloeding van de allerkleinste bloedvaten (haarbloedvaten) waardoor de zuurstofvoorziening van de cellen minder is, met weer als gevolg, dat gevoel van vermoeidheid in de spieren en niet echt ‘helder’ in je hoofd zijn. Slechte slapers voelen zich, zo is mij gebleken in mijn praktijk, al veel beter indien ze 3 keer daags 20 tot 25 druppels Solidago tinctuur (guldenroede) gingen gebruiken. Guldenroede bevat (plantaardige) stoffen, die de nieren krachtig stimuleren in hun bloed reinigende en dus afval afscheidende werking.

De oorzaak van slapeloosheid berust dikwijls op te heftige, te enerverende dagelijkse levensomstandigheden. Zeg maar: moderne stress. Veel mensen die lijden aan slapeloosheid komen al direct in beter slaap-vaarwater, als ze eens een paar weken weinig of geen internet gebruiken, geen tv kijken, en niet de hele dag op dat schermpje van dat mobiele telefoontje lopen te ‘zappen’. Even niet al die hectische indrukken uit de grote-boze-buitenwereld. ’s Avonds lekker in je stoel of op de bank liggen met een lekker glas warme Ceijlonthee, een mooi boek en even wegdromen  in een heel andere wereld. Veel mensen durven dat niet. Veel mensen willen steeds maar dat zenuwslopende ‘alles-willen-waarnemen-bewustzijn’ ingeschakeld houden om toch vooral niet te missen van hetgeen zich in die volslagen gestreste wereld afspeelt. En….bent u al wat wijzer, ja, echt WIJZER geworden van al dat permanente, bewuste mee moeten doen aan alles wat in de vreemde, mensonterende, intussen biologische zieke wereld gebeurt?

Jaren geleden, ontwikkelde ik een kruidentinctuur (mengsel) om de slaap in wat rustige banen te kunnen leiden. Een combinatie van drie oeroude kruiden: Avena Sativa (haver), Humulus lupulus (hop) en Tilia Tomentosa (zilverlinde). Begin van de avond 35 druppels in iets water en voor het slapen nog eens herhalen. In veel gevallen bleek , na enige tijd, een ‘slaappil’ niet meer nodig te zijn.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 18-10-2020, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)