RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.


Goedemorgen luisteraars,

Er is dan weliswaar sprake van een moeilijke en heel zorgelijke tijd, maar als we onze blik even in een klein beetje andere richting wenden, zijn er ook lichtpuntjes waar we toch best dankbaar voor kunnen zijn.

Er heerst geen hongersnood, iets wat de afgelopen eeuwen dikwijls vele slachtoffers heeft gemaakt in Europa. Ja, we hebben gelukkig nog ruim voldoende te eten, zeker waar het de eenvoudige en dus meestal gezonde voeding betreft. Ik ben daar zelf erg dankbaar voor.

Juist op dit moment, de herfst die zichtbaar wordt en de komende winterperiode, kunnen we eigenlijk best heel blij zijn met al die, van ouds bekende, wintergerechten. Voedzaam, gezond en heel smakelijk indien het met zorg en aandacht bereid wordt.

De zuurkool zit al weer vers in het vat. De nieuwe oogst winterwortels en uien is weer ruimschoots aanwezig. Bruine bonen en spliterwten, nieuwe oogst, zijn er ook. Prei, knolselderie en dan die super gezonde boerenkool……Ze staan bij mij nog royaal op het land.

Als je je er nu eens wat nader in verdiept, dan kun je tot de conclusie komen, dat die mensen in vroeger tijd eigenlijk best wel slim en verstandig zijn geweest, zeker waar het de voeding betreft. Die winterkost, zeg maar even de stamppotten en wintersoepen, waren voedzaam en gezond om het donkere deel van het jaar door te kunnen komen.

Om te beginnen: Zuurkool bevat veel kalium, goed voor de spieren, een aardige hoeveelheid Vit. C, en wat melkzuur dat goed is voor de darmflora.

Dan die heerlijke hutspot. Winterwortels en uien als hoofdbestanddeel.

Winterwortels bevatten een heel hoog bèta-caroteengehalte, waar in het lichaam  vit. A van wordt gemaakt. Een heel belangrijk vitamine voor de slijmvliezen, met name van de luchtwegen. En dat is natuurlijk heel belangrijk als er virussen rondwaren, die het met name op die slijmvliezen voorzien hebben. De winterwortels, gecombineerd met uien……. Hoe zinvol heeft men dat ooit kunnen uitvinden, want uien kun je beschouwen als een natuurlijk antibioticum. Uien bevatten nogal wat zwavel, waar veel bacteriën  en virussen doodsbenauwd voor zijn. Zet bij een beginnende verkoudheid maar een in stukje gesneden ui op je nachtkastje en je zult merken dat het veel goeds kan bieden.

Dan die heerlijke erwtensoep, maar wel helemaal zelfgemaakt, met spliterwten, veel prei, winterwortel, knolselderie en bladselderij en eventueel wat ui of sjalotten.

Bouillon kun je maken van biologische tuinkruidentabletten. Zo’n zelf gemaakte erwtensoep is letterlijk een geweldige bron van heel belangrijke voedingsstoffen.

En tenslotte de onvolprezen boerenkool.

Boerenkool verdient echt een ereplaats.  

Het bevat van bijna alle groenten het hoogste gehalte aan vit. A. Zeer goed voor ogen en slijmvliezen, zeker in  het donkere deel van het jaar.

Boerenkool bevat ook een heel hoog vit. C gehalte, en wel, 110 mg. per ons boerenkool. Dat is ruim twee maal zoveel als in één sinaasappel zit.

Kortom, wat is het toch meer dan vreugdevol, dat al deze, voor onze gezondheid waardevolle zaken wél aanwezig zijn, in een tijd dat we ons even niet kunnen uitleven in al die zogenaamde pleziertjes en ‘buitenkantigheidjes’.

Winterkost…. Allemaal eenvoudig voedsel van hoge kwaliteit.

En hoeveel plezier kun je niet voelen en ervaren, als je het allemaal ook nog eens zelf , met liefde gaat bereiden . Puur, echt, eerlijk en gezond!!!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 25-10-2020, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)