RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken


Goedemorgen luisteraars,

Om in vrede en enigszins gezond te kunnen leven, heeft een mens eigenlijk maar weinig nodig. Een dak boven je hoofd, kleding, voedsel en….misschien wel het belangrijkste, een leefsituatie waar liefde en genegenheid jegens elkander uitstraalt en voelbaar is, als warm cement, dat de soms bikkelharde stenen van het leven toch wat bij elkaar kan houden.

Wat betreft één van die basis-noodzakelijkheden, het voedsel, kunnen we vaststellen dat er de afgelopen vijftig jaar een bizarre ontwikkeling heeft plaatsgevonden. We eten dikwijls niet meer datgene wat voor ons lichamelijk welzijn het beste is, nee, er is een soort eet-cultus ontstaan die gekenmerkt wordt door overdaad en het willen bevredigen van bepaalde eet en smaak begeerten…En, zoals onze taal  al vele eeuwen leert: Overdaad Schaadt!!

Wat betreft ons lichamelijk welzijn, onze gezondheid, bestaat er al enige jaren een soort ‘rage’, die ik zou willen aanmerken als de voedingssupplementen ‘hype’. De moderne mens wil vooral overal aan mee kunnen doen, dus is een gezond en vooral vitaal lichaam van groot belang. Er is een soort ‘Ziek-zijn mag niet-zijn’ cultuurtje ontstaan. Omdat de reguliere medische wetenschap in feite nooit echt inzet op preventie, als wel op het bestrijden van vervelende symptomen, met alle medicijngebruik van dien, ontdekte slimme jongens van de vitaminen/voedingssupplementen branche een zeer winstgevend groot ‘angst-gat’ in de markt, dat met tal van  pillen en mooie verhalen gedicht bleek te kunnen worden. Heel veel mensen slikken dagelijks veel voedingssupplementen omdat ze het (m.i. misplaatste) idee hebben dat ze hiermee die fel begeerde perfecte gezondheid kunnen verwerven.

Maar ook in dit geval geldt weer dat oude gezegde: Overdaad schaadt.

Suppletie van vitaminen, mineralen en tal van gezondheid bevorderende ‘uitvindingen’ van de vitaminebranche, het lijkt allemaal zo vreselijk gezond, maar de kernvraag is en blijft:

Heeft ons lichaam al die aanvullingen echt nodig? Als we  basaal en op een zo natuurlijk mogelijke manier, zonder al te veel eigentijdse gekkigheid eten, hebben we meestal niet zo veel extra’s nodig. 

Maar……: is dan alle gebruik van vitaminen en mineralen etc., als extra aanvulling, onzin? Nee…… maar, extra aanvulling  etc. behoort te gebeuren op basis van voorafgaand, deskundig onderzoek. Suppletie van voedingssupplementen is maatwerk.

Een voorbeeld ter vergelijk: er bestaan vele soorten motorolie voor het goed laten functioneren van die motor. Gooit u nu al die soorten olie in uw motor vanuit de gedachte of opvatting, dat de motor dan alles ‘binnen krijgt’ wat goed zou zijn? Nee dus, want de olie die voor de motor zinvol is, is afhankelijk van de kenmerken van die motor. En dat kan van motor tot motor verschillen.

Zo is het in wezen eigenlijk ook met mensen. Sommige mensen kunnen wat extra behoefte hebben aan bijv. vooral magnesium, soms iets Vit. B complex, soms wat extra kalk of een kleine suppletie Vit. D… Een arts of bonafide werkend natuurgeneeskundig therapeut kan die behoefte vaststellen op basis van bloed- en (vooral ook) urine onderzoek, in combinatie met een degelijke analyse van het klachtenpatroon, en de ziektegeschiedenis van de persoon. Pas dan kan echt ‘maatwerk’ worden geleverd! Want, beste luisteraars, wat moet je lichaam met al die vitaminen, mineralen, spoorelementen en tal van aminozuren, zoals die royaal aanwezig zijn in zo’n dikwijls peperdure mega-multi-vitaminepil?

Mijn conclusie: eet heel basaal, sober en wat bij ‘jouw’ lijf past en wees voorzichtig met het zomaar, luk-raak-slikken van al die schitterend aangeprezen vitaminepillen. Het zijn geen‘gezondheid-snoepjes’!!!

Het is en blijft echt…maatwerk.

Graag weer tot de volgende week,

Copyright, 01-11-2020

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)