RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.


Goedemorgen luisteraars,

Een goed functionerend afweersysteem is, met name tijdens de wintermaanden, en zeker in deze corona-virus tijd, van groot belang. Dat je tijdens de wintermaanden iets extra’s nodig hebt, ja, dat wisten de mensen uit vroeger tijd heel goed. Ik herinner me nog als de dag van gisteren, dat de fles levertraan uit de kast kwam zodra de ‘R’ in de maand zat. Je neus werd dicht gehouden en hup, daar ging een lepel van dat vette spul je mond binnen en kokhalzend richting maag. Nu ga ik iets vertellen over een geneeskruid dat ook van groot belang kan zijn voor het afweersysteem en de luchtwegen.  

Trouwe luisteraars weten, dat ik dikwijls ‘snuffel’ in het beroemde, oude ‘Cruydeboeck’ van de Vlaamse arts Rembertus Dodonaeus uit 1554.

In dat boek tref je soms unieke werkingen aan van nog altijd groeiende en bloeiende geneeskruiden. Zo ook over die bekende gewone tuin-tijm, in het Latijn: Thymus vulgaris.

Tijm blijkt voor de werking van het afweersysteem van belang te zijn, met name bij kinderen. Ik ga het u proberen uit te leggen.

Het menselijk afweersysteem is een heel ingewikkeld iets. Het afweersysteem moet in actie komen als er vijanden of belagers zijn, zoals bacteriën of virussen. Die krengetjes kunnen ons immers ziek maken. De belangrijkste soldaten van het afweersysteem zijn de zogenaamde witte bloedcellen (de leukocyten). Een speciale soort ‘witte bloedlichaampjes zijn de lymfocyten. Dat zijn de  echte ‘frontsoldaten’, Ze worden ‘geboren’ in de thymusklier, een klier die bij kinderen nog erg groot is en bij het ouder worden min of meer verschrompelt. De thymusklier ligt voor het hart, achter het borstbeen. In deze klier, die je op kunt vatten als de’ kraamkamer’ , worden de zogenaamde T- of thymus-lymfocyten aangemaakt. Ze zijn onmisbaar en van betekenis bij het voorkomen van en onder controle krijgen van infectieziekten. Het zijn de ‘poortwachters’ van ons afweersysteem!

Nu keren we terug van de tijmplant, de Thymus vulgaris. In het oud Grieks, werd de plant tijm Thumos genoemd. De Grieken hadden er een beetje een handje van om met de naam van de plant ook iets van de werking ervan kenbaar te maken. Het Griekse woord thumos is afgeleid van het Griekse woord thumoo en dat woord betekent: kwaad worden en letterlijk: zijn woede in het stoten met horens uiten. In de tijmplant zit dus iets van  ‘kwaad worden’,  iets van je afstoten. Tijm, thumos, T-lymfocyten…

Eigenlijk draait het allemaal om één doel: iets uitbannen wat je niet wilt, in dit geval de ziekmakende bacteriën en virussen.

En wat viel me vele jaren geleden al op? Wel, dat juist bij kinderen het afweersysteem heel zinvol wordt geactiveerd als je ze tijdens de wintermaanden dagelijks wat druppels tijmtinctuur of een lepeltje tijmsiroop geeft.  

In de tijd dat je nog niet zo snel naar de dokter liep als tegenwoordig, bijvoorbeeld in mijn jeugd, stond mijn grootmoeder dikwijls met een kinderlepeltje tijmsiroop klaar als ik uit school kwam en het erg regenachtig, guur en donker was en de wind uit die koude N.O.-hoek blies. ‘Da’s goed voor de borst, jong!’, hoor ik haar nog zeggen, zonder dat zij wist dat juist die tijmsiroop de thymusklier  stimuleert. Houdt die onvolprezen tijm, de Thymus vulgaris in ere, zeker tijdens de wintermaanden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 08-11-2020, Jaap Huibers, Amerongen.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)