RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.


Goedemorgen luisteraars, 

Peterselie….een kruid dat in geen tuin of keuken mag ontbreken. Door alle eeuwen heen, ja, eigenlijk al vele millennia heeft peterselie steeds in hoog aanzien gestaan. De oude Grieken vlochten er zelfs kransen van om, op het hoofd gelegd, hun helden te eren. Bij de Romeinen, ten tijde van Julius Caesar, werd dat de lauwerkrans, maar die werd gemaakt van laurierbladen maar dat is weer een interessant verhaal op zich. Om inzicht te krijgen in de waarde en betekenis van de peterselie is het boeiend om naar de oorsprong van de naam van de plant te kijken.

De Latijnse naam luidt: Petroselinum. Dat woord is opgebouwd uit twee, van oorsprong Griekse woorden, namelijk petra en selinon. Petra betekent rots, steen. Selinon was de naam van een schermbloemige die zeer nauw verwant was aan de peterselie en die in de oude kruidenboeken ‘eppe’ wordt genoemd. Maar, selinon is ook verwant aan het woord selene. Dat is het Griekse woord voor de maan. Selene was dan ook de maangodin.

Zoals we weten, heeft de maan een nauwe relatie met water, met de vochthuishouding. Eb  en vloed worden voor een belangrijk deel bepaald door de maan en witte kool die je oogst bij volle maan wordt, indien er zuurkool van wordt gemaakt, in het vat veel sappiger, dan wanneer de kool bij nieuwe maan is geoogst. Ik heb de proef zelf vele keren uitgevoerd en steeds bewaarheid gevonden.

Terugkerend naar de peterselie: de oude naam, dus petroselinum, geeft aan dat de plant een bepaalde relatie heeft met ‘petra’, dus met rots, het steenachtige en met selene, de maan, of wel, het water. Als je water en steenvorming nu eens combineert en je kijkt vervolgens waar dit proces zich in ons lichaam kan afspelen, dan komen we uit bij onze onze lichamelijke ‘waterzuiveringsinstallatie’, of wel,  de nieren. En wat kan er in die nieren aan problemen ontstaan? Jawel, steen- en gruisvorming, de nierstenen.

Wat boeiend en uniek, dat die oude Grieken dus kennelijk al wisten, dat peterselie en nierstenen en niergruis iets met elkaar hadden. Want wat is het geval? In zeer veel oude kruidenboeken lees je steeds, dat thee, of in wijn getrokken van  peterselie vooral van belang is om het water via de nieren af te voeren en de nieren te ‘schonen’ van stenen (gruis) en graveel, of wel, niergruis.

Al vele jaren weet ik, uit ervaring met patiënten, dat de tinctuur, getrokken uit het zaad van de peterselie, soms even doeltreffend kan werken als een moderne, chemische plaspil. Die aloude peterselieplant was de moderne plaspil dus eigenlijk al voor.

Nog iets bijzonders. Peterselie werd in de oude kruidenboeken steevast aanbevolen bij epilepsie, de ‘vallende ziekte’ genaamd. Daartoe gebruikte men de wortel van de peterselie. In het oude Griekenland werd epilepsie ‘maanziekte’ genoemd. Die ziekte kreeg de naam selenia-thomai. Daar zit ook weer dat woord selene in, zoals selinum in peterselie. Allemaal erg interessante samenhangen.

Concreet: gebruik tinctuur van peterseliezaad bij vocht vasthouden alsook enkele keren per week  flink wat peterselie in de keuken verwerken, in soepen en groeten, in sausjes, salades en wat niet meer. Alles meer dan smakelijk en, zoals we nu weten, geneeskrachtig, en gezond.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 15-11-2020, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)