RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering


Goedemorgen luisteraars,

Verse mierikswortel zie je tegenwoordig zelden in een groetenwinkel. Het neefje van de mierikswortel, de rettich, is dikwijls wel verkrijgbaar. Vandaag toch even aandacht voor de  mierikswortel.

De mierikswortel is een van ouds her, zeer gewaardeerde plant die in geen boerentuin ontbrak. Misschien duidt de (Latijnse) naam van de mierikswortel op die hechte band met het boerenleven en de moestuin. In het Latijn heet de plant namelijk : Armoracia rusticana. Rusticana wil zeggen, bij het boerenleven behorend, op de boerenmanier.

Rettich en radijs stammen weer van het Latijnse woord radix, dat wortel betekent. Dat het bij de mierikswortel, de radijs en de rettich om de wortel gaat valt niet zo moeilijk te begrijpen. Bij al de genoemde planten toont de wortel een enorme ontwikkeling en groei. In die grote dikke wortel van  de genoemde planten bevindt zich in wezen de belangrijkste energie van die plant.

De mierikswortel behoort tot de familie der kruisbloemigen. Deze familie kent  veel eetbare planten en tal van geneeskruiden, zoals : de koolsoorten, mosterd, radijs, de pinksterbloem, rettich, barbarakruid, paksoi en vele anderen.

Een gemeenschappelijk kenmerk van de genoemde kruisbloemigensoorten is o.a. dat er altijd iets scherps, iets pittigs te proeven valt,  een smaak die je ‘prikkelend’ zou kunnen noemen. Dat komt omdat bij de kruisbloemigen het element zwavel dikwijls een rol speelt. Verse rettich, en radijs hebben dan ook een reinigende werking op de darmen. Mierikswortel bevat niet alleen sporen zwavel, maar ook veel vitamine C. Daarom was het zo’n 300 jaar geleden een geliefd kruid om scheurbuik te voorkomen of genezen. Mierikswortel heeft ook een stevige invloed op de werking van de gal. In oude kruidenboeken en zelfs in een officiële Farmacopee (dat is een heel belangrijk boek voor apothekers) uit 1747, wordt mierikswortel nadrukkelijk aangeprezen bij galstenen. In die Farmacopee staat het zo prachtig geschreven: “De krachten van Meiredik (dat is een oud Nederlandse naam voor mierikswortel) slijten den steen….” Er staat dus niet dat de galsteen zomaar wordt afgevoerd, nee, er staat ‘slijten’ den steen. Daarmee werd bedoeld dat de galsteen zachter werd, als het ware een beetje oploste, waardoor het gruis via de galgang kon afvloeien. Wat waren de mensen in die tijd toch goede waarnemers.

Jaren geleden heb ik zelf kunnen waarnemen,  dat mierikswortel inderdaad van invloed is op de gal en ook kon ik via metingen vaststellen, dat  mierikswortel een licht cholesterolverlagende invloed heeft. En wat heeft cholesterol nu weer met galstenen te maken? Veel, want galstenen bestaan dikwijls uit ‘neergeslagen’, zeg maar versteend, gekristalliseerd cholesterol. Mierikswortel kan veel bijdragen om de gal- en de cholesterolhuishouding in het lichaam in goede banen te houden.

Mosterd, rettich en mierikswortel zijn dan ook rasechter ‘aanvuurders‘ van het spijsverteringsproces. Niet alleen de galafscheiding verloopt beter, maar ook de enzymen die in de alvleesklier worden aangemaakt, en heel belangrijk zijn voor een gezonde en goed verlopende spijsvertering, krijgen een extra stimulans.

Nog niet zo dwaas, dat de mierikswortel in de groentetuin bij de boerderij van weleer stond aangeplant. Het boeren-middagmaal was destijds meestal zware, vette kost, nogal zwaar verteerbaar. Een ietsie-pietsie mierikswortel, geraspt en vers over de ‘speklappen’, die voor de meeste boeren heilig waren, dat deed wonderen.

Is het niet geweldig, dat men in vroeger tijd die vele unieke mogelijkheden puur en zuiver wist te benutten? Om best eens over na te denken, als u, in de supermarkt, uw diepvriesmaaltijd voor de magnetron in het winkelwagentje legt….

 

Luisteraars, graag tot de volgende week.

Copyright, 22-11-2020, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Angelica (Engelwortel): lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.
- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering