RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!


Goedemorgen luisteraars,

 

Over enkele dagen kunnen we weer die hoogst merkwaardige avond beleven: oudejaarsavond!

Misschien wel de meest ongezonde avond van het jaar, zowel voor mensen, dieren, alsook voor de natuur. Vette happen, royaal aan de alcoholische spiritualiën en tenslotte het knallende en milieuvervuilende vuurwerk, dat dit jaar een keertje niet mag.

Tja, het is nu eenmaal zo. Daar zal wellicht weinig aan veranderen, want veel mensen doen soms dingen, als een soort ‘behoefte-bevrediging’, zonder ook maar even na te denken over de mogelijke consequenties van het getoonde gedrag!

Ik kies even voor een misschien wel interessante benadering van oudejaarsavond.

Er is namelijk een plant, een struikachtige boom, die in het verleden een rol heeft gespeeld bij de oudejaarsavond viering.

Dat is de Jeneverbes, in het Latijn: Juniperus communis.

In het ‘verre oosten’ van Twente ligt het stadje Ootmarsum. Iets ten noorden ervan, richting Lage (Duitsland), bevindt zich het Springendal, waar tal van beekjes uit de grond opwellen, en waar ook vele jeneverbesbomen groeien.

In die streek, grenzend aan Duitsland, werden in het verleden, op oudejaarsavond, altijd enkele jeneverbestakken aan de deur bevestigd.

En het hoe en waarom daarvan?

Dat zouden we kunnen opmaken uit de Duitse naam van de jeneverbes, namelijk: de Wacholder, of wel, de ‘waakzame’, de plant die de wacht houdt.

Hoe zou je dat weer kunnen duiden?

Wel, oudejaarsavond en om 12 uur ’s nachts, het begin van het nieuwe jaar, vraagt in wezen om twee dingen, namelijk, het opschonen en achter je laten van het oude jaar en op een gezonde en alerte manier ‘waakzaam’ aan het nieuwe jaar beginnen.

De jeneverbes, de Wacholder, heeft dat allemaal in zich.

Door de eeuwen heen heeft men dat kennelijk zo ervaren en waargenomen en werd het allemaal tot een ‘volksgebruik’, want wat is het geval?

De jeneverbes blijk een bijdrage te kunnen leveren aan een grondige ‘schoonmaak’ van het lichaam.

De tinctuur van jeneverbessen werkt namelijk zeer water afdrijvend en vooral ‘bloedzuiverend’. Je moet het  altijd in spaarzame, matige doseringen gebruiken.

De beroemde Vlaamse arts, Rembertus Dodonaeus schrijft in zijn Cruydeboeck uit 1554, dat de jeneverbes “water doet aanmaken’, of wel, de nieren aanzet tot dat belangrijke reinigingsproces.

Die bijzondere jeneverbes, en dat op oudejaarsavond, de avond waar we ons eigenlijk zouden moeten ontdoen van alles wat in dat oude jaar misschien en beetje onverstandig is geweest. 

Dat is in feite een zelfreinigingsproces, en daar kan de jeneverbes zomaar een beetje bij helpen, alleen al op puur lichamelijk niveau.

Er bestaat een beroemd lied voor de oudejaarsavond, dat vroeger in vele kerken werd gezongen: Uren dagen maanden jaren… Die tekst was ontsproten aan het brein van de dichter Rhijnvis Feith, die leefde van 1753 tot 1824, Aan het slot van het eerste couplet geeft hij een bijzonder staaltje ‘doemdenken’ ten beste. Hij schrijft: ‘Al het heden wordt verleden, schoon ’t ons toegerekend blijft’.

Help, help, waar zijn mijn antidepressieve pillen?

Dat ‘verleden’ blijft ons niet toegerekend, als we onszelf, zowel in psychische als lichamelijke zin proberen te ‘reinigen’ en wat nieuwe geestkracht in onszelf willen ontwikkelen.

Toch wel bijzonder, dat de jeneverbes, de Wacholder, de waakzame, daar, o.a. in het volksgebruik, een rol in heeft gespeeld: reinigend, bloedzuiverend, zodat je op een gezonde en waakzame manier aan een schoon nieuwjaar kunt beginnen.

Ik wens u een ‘gereinigde’ oudejaarsavond toe.

Wees voorzichtig en waakzaam, en graag weer tot de volgende week.

Copyright, 27-12-2020, Copyright, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering