RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?


Goedemorgen luisteraars,

 

De eerste column van het nieuwe jaar.

Ik zou u een gelukkig nieuwjaar kunnen wensen, maar dat ga ik niet doen! Want:….is dat nog wel realistisch om elkaar een ‘gelukkig’ nieuwjaar te wensen, zeker in deze barre tijden die bijna aan een wereldoorlog doen denken, maar dan niet met kanonnen, raketten en bommen, als wel met iets bizar kleins, iets, dat zelfs met het blote oog niet waargenomen kan worden: dat alles verlammende en soms zelfs dodelijke virus.

Nee, ik ga u geen gelukkig nieuwjaar wensen, als wel: een ‘menswaardig’ nieuwjaar. Denk er zelf eens goed over na. Geluk: dat kan toch nooit meer zijn dan het ‘verlangen’ naar geluk.

Je kunt dat echte geluk, diep van binnen in  jezelf gevoeld, nooit bezitten of ‘hebben’. Een oud gezegd luidt immers: het bezit van de zaak is het eind van ‘t vermaak! Gevolg: dan  staat alles stil en loop je de kans dat je wat suf gaat inkakken en in je eigen z.g. geluk gaat zitten droom-suffen. Een mens-waardig leven, en dus ook een inhoudsvol nieuwjaar  willen nastreven, vraagt altijd om enthousiasme, om geestelijk en lichamelijk actief te willen zijn.

In mijn columns ligt het accent vooral op de lichamelijke gezondheid en vaardigheden.

Belangrijk is, dat je in het nieuwe jaar je ‘energie-opbouw’ goed op orde houdt.

Natuurlijk, we kunnen te maken krijgen met ziektes, met lichamelijk krakkemikkigheden, als ook met psychisch moeilijke situaties. Maar dat vraagt altijd weer om een aparte en deskundige aanpak en benadering.

Maar in zijn algemeenheid kun je allemaal streven naar een zinvolle, verstandige, bij de natuurlijke hoedanigheden van je lichaam behorende leefwijze.

Denk bijvoorbeeld aan zoiets als verstandige voeding, voedsel waar zo weinig mogelijk voor het lichaam belastende ‘rommel’ in verwerkt is.

Heel veel voedsel dat de afgelopen 50 jaar in de schappen van de supermarkten beland is, met name ook het vele ‘gemaksvoedsel’, bevat dikwijls ingrediënten waar je weliswaar niet direct ziek van wordt, maar feitelijk weinig bijdragen aan datgene wat écht nodig is voor het zo gezond mogelijk functioneren van jouw lichaam.

Jezelf gezond en zinvol voeden is eigenlijk een heel uniek, interessant en uitdagend vak apart.

Daar zou je beslist, iedere dag weer, de benodigde tijd voor vrij moeten willen maken.

Tegenwoordig heeft voeding en eten ook iets in zich gekregen van: het moet allemaal anders dan anders, niet dat ‘gewone’, het moet allemaal steeds maar weer een beetje opwindend zijn, alsook een soort luxueuze ‘omlijsting’ van de sociale ontmoetingen..

Op weg in een nieuwjaar….

Wil je werken aan je gezondheid, aan een goede fysieke energie-opbouw? Dan is het dagelijks zelf koken, met volwaardige producten een mogelijkheid.

Want wie zelf moeite wil doen om een natuurlijke en biologische bezien vol-waardige maaltijd te creëren, die mens is beslist bezig om een grote bijdrage te leveren aan een ‘mens-waardig’ nieuwjaar.

Jouw eigen lichaam zal er je diep dankbaar voor zijn..

Neem de tijd, kook iedere dag een gezond potje eten en leer daar heel smakelijk van te genieten.

Simplex Sigillum Veri, was de lijfspreuk van de beroemde professor Boerhaave, een uniek en beroemd arts. Of wel: eenvoud is het kenmerk van het ware!!!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 03-01-2021, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering