RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.


Goedemorgen luisteraars,

 

Die échte winters van vroeger, witte kerst, Elfstedentocht, dichtgevroren rivieren, op de schaatsen van Volendam naar Marken, dat toen nog een echt eiland was, nee luisteraars, dat gaan we waarschijnlijk niet meer meemaken, als we naar de weer- en klimaatdeskundigen luisteren.

Toch blijft er nog altijd één restantje over van dat oude winterse gebeuren, en wel: de winterhanden- en voeten. Als de buitentemperatuur zo beneden de 7 gr. C. komt dan kunnen veel mensen, vooral de al wat oudere medemensen, soms behoorlijk last hebben van erg koude handen, vingers en voeten.

Dat heeft vooral te maken met de doorbloeding van de lichaamsdelen die het verst verwijderd zijn van het hart, de z.g. extremiteiten.

In vroeger tijd wist men daar een prima remedie voor: in het heel erg koude Rusland werd nogal eens royaal wodka gedronken en in ons land konden ze er ook wat van.

Want in Friesland, Groningen en op de Waddeneilanden werden, heel lang geleden al stevige ‘kruidenbittertjes’ gemaakt.

Met name de alcohol in deze kruidenbitters activeert de bloedsomloop, dus werd een glaasje ‘Claerkampster-kruidenbitter’ ook wel een ‘opwarmertje’ genoemd.

Maar dit alles even terzijde, want wat is er nu echt aan de hand als er sprake is van die specifieke winterhanden en voeten?

Welnu, die doorbloeding van handen, voeten en onderbenen wordt vooral bepaald door de kwaliteit van de in die handen- en voeten aanwezige slagadertjes, met name de kleinste vertakkingen van de slagaderen, die ook wel ‘arteriolen’ worden genoemd.

Naarmate we ouder worden kunnen die slagadertjes in handen en voeten minder flexibel worden en enigszins vernauwen.

Dat betekent dat er minder bloedtoevoer is, dus minder warmte, want bloed is immers de belangrijkste transporteur van warmte in ons lichaam.

Ook kan er sprake zijn van een onvoldoende hartwerking, waardoor die centrale ‘bloedpomp’ te weinig capaciteit levert om het bloed voldoende naar de ‘uiteinden’ (handen en voeten), te pompen.

Mijn grootvader had, op latere leeftijd, een enigszins zwak hart. In de winter merkte hij dat aan zijn handen en vingers, wat erg vervelend was, want als koperslager, die met al die heel kleine tangetjes en hamertjes de mooiste dingen maakte, kwam hem dat niet gelegen. Mijn grootmoeder wist raad.

Als het winters koud begon te worden, zette zij iedere dag thee van Rozemarijnblaadjes en Meidoornbloemen, die ze ‘s zomers had geoogst.

Mijn grootvader had er beslist baat bij.

Wat wisten een aantal mensen in dat al weer verre verleden toch veel over de mogelijkheden die de natuur te bieden heeft. Om diep respect voor te hebben, want….uit tal van eigentijdse onderzoeken is gebleken, dat Rozemarijn de perifere bloedsomloop inderdaad stimuleert en de Meidoorn een van de beste kruiden is, om de hartspier in goede conditie te houden.

Je kunt het als kruidentinctuur gebruiken.

Meidoorn heet Crataegus en Rozemarijn heet Rosmarinus.

Bij winterhanden en voeten,  2 tot 3 keer daags 15 tot 20 druppels van beide tincturen.

Eén waarschuwing: mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met Rozemarijn tinctuur. Begin met 2 tot 3 keer 5 a 10 druppels op iets water.

En één kruidenbittertje voor het slapengaan?

Ach, een ‘opwarmertje’ in bed lijkt mij nooit verkeerd.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 10-01-2021, Jaap Huibers, merongen.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering