RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).


Goedemorgen luisteraars,

Zoals ik in de column over het ‘in goede conditie houden’ van de slijmvliezen van keel en bronchiën heb verteld , enkele weken geleden, kunnen de wintervirussen en zeker dat nu aanwezige corona virus de slijmvliezen behoorlijk te pakken nemen.

Maar er is nog een kwaaie rakker die op de slijmvliezen een heel kwalijke uitwerking kan hebben: namelijk, schimmels.

Schimmels zijn in ons leefmilieu, ons voedsel, in de keuken, ja zelfs in onze mond en ook in onze darmen, dikwijls aanwezig. Dat kunnen we, als ons afweersysteem een beetje goed functioneert prima onder controle houden, maar, het moet niet té gek worden.

De meest aanwezige, pathogene, dat is ziekmakende, schimmel is de Candida albicans.

Tal van vrouwen weten dat helaas, want het vagina slijmvlies is een kennelijk geliefde plek voor deze schimmel, met alle jeuk en witachtige afscheiding van dien.

Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn er weliswaar medicijnen tegen schimmels ontwikkeld, zoals nizoral en trisporal, de z.g. ketoconazolen, maar dat zijn wel zeer heftige medicijnen met soms zeer ernstige bijwerkingen.

Dan is er nog het probleem van het herkennen, het diagnosticeren van een eventueel aanwezige schimmel.

Voor een huisarts is er pas sprake van een schimmelinfectie in de mond, als er op de tong en keelwand een dik, wit beslag zichtbaar is.

Echter, de praktijk leert, dat er ook sprake kan zijn van een ‘gemaskeerde’, zeg maar een niet concreet zichtbare schimmelinfectie.

Dan kunnen de slijmvliezen van mond, tong en keel veel roder en droger zijn dan normaal, dan kan er ook sneller irritatie in dat gebied ervaren worden.

Een schimmel verdenking in de darmen blijkt dikwijls uit een lange tijd aanwezige verandering in de ontlasting.

Die is dan steeds wat dunner, tot diarree-achtig toe.

Aan de huisarts zou je kunnen vragen om een z.g. kweek te laten maken, gericht op de aanwezigheid van die candida albicans, als de bovengenoemde klachten aanwezig zijn, maar… dat zal de huisarts meestal niet nodig vinden omdat de ‘zichtbare’ verschijnselen, die volgens zijn of haar protocollen aanwezig moeten zijn, nog ontbreken.

Welnu, als de mond, keel en darmen langdurig geïrriteerd zijn, zou je kunnen overwegen om gebruik te maken van een kruid dat dikwijls zinvol blijkt te werken bij schimmelinfecties van mond, keel en darmen.

Dat is:… de kruidnagel. Dat kun je gebruiken als kruidnageltinctuur. Het is te bestellen als Eugenia carophyllata tinctuur (de Latijnse naam van kruidnagel).

Langdurig gebruik van de kruidnageltinctuur, ongeveer 2 tot 3 keer daags 15 druppels op iets water, kan de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen erg ten goede komen als er schimmeltjes actief zijn.

Ook is het van groot belang zo min mogelijk, of liever helemaal geen suikers, zetmeel en kaas te gebruiken, want candida albicans gedijt royaal op suikers en al de voedingsmiddelen die bij het langer bewaren gaan schimmelen, zoals brood en kaas.

Zeker in deze toch al moeilijke tijd voor de slijmvliezen kun je er niet genoeg aan werken om die kwetsbare slijmvliezen te koesteren en op orde te houden.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 31-01-2021, Jaap Huibers, Amerongen

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering