RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.


Goedemorgen luisteraars,

 

Van tal van oude gezegden en spreekwoorden, zouden we veel kunnen leren en zelfs artsen zouden hun medische inzichten in tal van, met name ‘psycho-somatische’  samenhangen wellicht nog een beetje kunnen verruimen. Wat is namelijk het geval? Een mens heeft een lichaam, met o.a. de organen, maar een mens bezit ook een psyché, een ziel, waarin gevoelens en indrukken uit de buitenwereld worden verwerkt en opgeslagen.

Maar, functioneren dat lichaam en de psyché nu los van elkaar, ieder op zijn eigen terreintje? Nee… was dat maar waar, want dan zouden erg veel lichamelijke problemen zich niet voordoen. Veel wat zich in de psyché afspeelt is dikwijls ook van invloed op ons lichamelijk functioneren.

En wat blijkt dan? Tal van oude gezegden geven precies aan waar bepaalde, moeilijke psychische gevoelens hun uitwerking hebben in het lichaam.

Enkele voorbeelden:

een zware, moeilijke en wat onverteerbare leefsituatie, waar geen ‘beweging’ in te krijgen is. Dan zeggen we: die situatie ligt me als een ‘steen op m’n maag’.

Iemand die te maken krijgt met een leefsituatie die heel veel ergernissen opwekt. Dan zeggen we: de ‘gal loopt me over’.

Het ervaren van een liefdesrelatie die op de klippen loopt. Dan zeggen we: ach, ze bleef met een ‘gebroken hart’ achter.

Zelfs in het unieke Bijbelboek Job lees je, dat Job, nadat hij alles had verloren, zelfs zijn kinderen, zijn vuist omhoog heft naar God en zegt: Gij doorboort mijn nieren.

Nu maken we een stapje naar de actuele situatie.

We weten allemaal welke effecten dat venijnige corona virus op de psyché, de gevoelens van de mens heeft.

Wat zegt onze taal in zo’n geval? Die corona ellende is een vreselijk ‘hoofdpijn dossier’ geworden.

En ja hoor, erg veel mensen blijken de afgelopen tijd te lijden aan nervositeit, slapeloosheid en hoofdpijn.

Nu zijn er tal van soorten hoofdpijn, maar hier is heel duidelijk sprake van wat we noemen: spanningshoofdpijn.

En dan blijkt moeder natuur toch weer iets heel waardevols in haar geneeskruiden kastje te hebben: het Moederkruid, in het Latijn: Tanacetum Parthenium, of ook wel Pyrethrum Partenium genoemd

In het oude Egypte werd Moederkruid al aangewend bij hoofdpijn. Ook in de beroemde 18e eeuwse ‘Britisch Herbal’ wordt het Moederkruid aangeprezen als kruid dat bij hoofdpijn beter werkt, dan welk ander kruid ook.

In mijn eigen praktijk heb ik Moederkruid gedurende vele jaren met succes geadviseerd bij mensen die te maken hadden met die typische ‘spanningshoofdpijn’, alsook bij migraine. Het ontspant de bloedvaten in het hoofd en werkt krampwerend op de gladde spieren van de vaatwanden.

Een middel dat de moeite waard is om te proberen als er sprake is van een ‘hoofdpijn dossier’, waar geen directe, concrete oplossingen aanwezig zijn, zoals het huidige corona dossier.

Gebruik de tinctuur van het Moederkruid, te koop is als Pyrethrum parthenium tinctuur, 2 tot 4 keer daags 20 tot 25 druppels op iets water.

Dit kan prima gecombineerd worden met Valeriaantinctuur. Dat bevordert immers ook enigszins de psychische ontspanning.

Luisteraars, graag weer tot de volgende de week.

Copyright, 07-02-2021, Jaap Huibers, Amerongen

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering