RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Hartgespan en een onregelmatige hartslag


Goedemorgen luisteraars,

 

Soms kom je dingen tegen die je op die bepaalde plek niet verwacht zou hebben. Zo verging het mij, enige tijd geleden, toen ik op zoek was naar de kenmerken van een bepaalde plant.

Ik bladerde in die schitterend uitgevoerde Nederlandse Ecologische Flora, over wilde planten en hun relaties.

Een wetenschappelijk, 5-delig naslag werk dat in 1988 verscheen.

Toen ik deel 3 opensloeg viel het open op de bladzijde waar de Hartgespan besproken wordt. En wat lees ik aan het slot van de bespreking:

“In de loop van de 20e eeuw is de hartgespan in Nederland uiterst zeldzaam geworden. Maar hoewel dit kruid in het vergeetboek is geraakt, valt zijn ‘kalmerende werking op vooral de bloedsomloop niet te ontkennen’”.

Hè, ik moest even in mijn ogen wrijven…. Lees ik het wel goed? Nota bene, in een wetenschappelijk botanisch naslagwerk staat zomaar iets over de medicinale kwaliteiten van een plant, in dit geval de hartgespan.

Heel bijzonder en voor mij een goede reden om deze unieke plant nog eens in een column te bespreken.

Al vele jaren heb ik mensen met hart- en bloedsomloop problemen met de tinctuur van deze plant in veel gevallen kunnen helpen.

In het Latijn heet de plant: Leonurus cardiaca. Die tweede naam, cardiaca, wijst al richting het hart, zoals dat ook zichtbaar wordt in de naam van de hart- en vaatspecialist: de cardio-loog.

Hartgespan, de Leonurus cardiaca, bevat stofjes, die een heel gunstige uitwerking hebben op het hart en de bloeddruk, dus de bloedcirculatie.

Kijk, er zijn vele narigheden met hart- en bloedvaten bekend. Er kan sprake zijn van het dichtslibben van de slagaderen, van de kransslagaderen rond het hart.

Maar in dat geval is de Hartgespan niet het aangewezen geneeskruid.

Een ander probleem kan zijn: onwenselijke verstoringen van het ritme, dat zich afspeelt in het hart en bloedvaten.

Het ‘ritme’, zo zult u zich afvragen? Jazeker, want het hart functioneert bij de gratie van een bepaald ritme, zeg maar het ‘boem-boem, boem-boem’ ritme, of wel het samentrekken van de hartspier en het weer ontspannen ervan. Maar ook het bloed, de omloop van het bloed door het lichaam, verloopt in een bepaald ritme. Een soort ‘golfbeweging’.

Onder invloed van bepaald voedsel, maar zeker ten gevolge van stress, nervositeit en extreme spanningen kan dat ritme ‘uit de pas’ gaan lopen. Het z.g. boezemfibrilleren is een heel kwalijk voorbeeld ervan.

Juist in deze vreemde, door corona beheerste periode, kunnen spanningen heftig oplopen. Je kunt in veel gevallen niet meer ‘zomaar even’ realiseren wat je hart je ingeeft.

Daar reageert het vegetatief zenuwstelsel meestal direct op, o.a. met onregelmatigheden van het hartritme en de bloedsomloop tot gevolg.

Juist in zulke situaties kan het gebruik van de Leonurus cardiaca tinctuur, en dan het liefst gecombineerd met de tinctuur van de meidoornbloesem, de Crataegus tinctuur, dikwijls een weldadige helpende hand bieden.

3 keer daags 15 tot 25 druppels op iets water, van beide genoemde tincturen is in veel gevallen een ‘zonnetje’ voor je hart en je bloedcirculatie.

Want…. een gezond ritme is de basis van alles wat zich in de natuur en de kosmos afspeelt.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 21-02-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering