RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


De familie Look: geurig en ontroerend.


Goedemorgen luisteraars,

 

De menselijke samenleving bestaat uit talloze families. Sommige families hebben een lange en soms beroemde historie, terwijl andere families een wat teruggetrokken, anoniem bestaan leven.

Kortom, de menselijke soort bestaat uit een zeer bont gezelschap van families, ‘Eigenheimers’, ‘Bossche Bollen’ en ‘Zeeuwse babbelaars’, om er maar enkele te noemen .

In het plantenrijk tref je iets soortgelijks aan. Heel veel plantenfamilies, allemaal soorten en allemaal met hun typische kenmerken en eigenaardigheden.

Een heel oude plantenfamilie is de “familie Look”. Wie de stamvader van deze familie is, dat weten we niet exact, maar we kennen allemaal de belangrijkste leden van deze familie, te weten: knoflook, ui, prei, daslook, sjalot en kraailook.

De familie Look is een kleine familie, maar wel een heel belangrijke, omdat de leden van deze plantenfamilie is ons voedselpakket een heel zinvolle rol spelen.

Een van de kenmerken van de familie Look is het verspreiden van een bepaalde geur, als je ze bewerkt voor de maaltijd.

En dan is het weer zo aardig, dat het vrijkomen van die typische ‘look geur’  in de officiële naam van deze plantenfamilie verborgen zit.

De Latijnse naam van de Lookfamilie is namelijk ‘Allium’.

Dat woord is waarschijnlijk afgeleid van het woord ‘olere’, dat ‘geur verspreiden’ betekent.

Die kenmerkende geur van de Look familie wordt veroorzaakt door een bepaald stofje dat in al die leden van de Loken aanwezig is, te weten: zwavel.

Nee, geen zwavel als puur chemisch element, als wel een z.g. zwavel-verbinding, waarbij het aminozuur cysteine  ook is betrokken.

De familie Look heeft al duizenden jaren een zeer goede naam, zeker als voedselplant.

In het Oude Testament van de Bijbel worden de ‘Loken van het Egypteland’  bejubeld en geprezen.

We zijn op dit moment  duizenden jaren verder en we beschikken nu over technische mogelijkheden om de inhoud stoffen van de looksoorten te onderzoeken.

En wat blijkt dan? Die genoemde zwavelverbindingen in knoflook, uien, prei en daslook blijken een bacterie en schimmel dodend effect te bezitten.

Met name in de uien is die zwavelverbinding royaal aanwezig. Dat is zo fantastisch en ontroerend, dat je er, tijdens het schoonmaken van de ui, tranen van in je ogen krijgt!!!

In oude kruidenboeken en kookboeken lees je dikwijls, dat drie keer per week uien of prei eten een weldaad is voor de darmen. Of wel, uien dragen er beslist aan bij, dat de darmen gereinigd worden van verkeerde bacteriën en schimmels, die dikwijls de oorzaak zijn van diarree en een verstoorde darmflora.

Je zou het zo kunnen stellen: de Familie look, en dan met name de ui, is een zeer waardevol, natuurlijk antibioticum .

En dan weer iets interessants: Voor dat de penicilline rond 1944 werd ontdekt, gebruikten artsen dikwijls z.g. ‘sulfa-preparaten’ bij heftige ontstekingen. Sulfa stamt van Sulfer, en dat is de Latijnse naam voor zwavel, de stof die nu juist zo royaal aanwezig is in de uien...

Hoe je het ook wendt of keert, ondanks de tranen die geschreid worden als de ui wordt schoongemaakt en in weerwil van de prikkelende geur:

De familie Look verdient absoluut een ereplaats in iedere keuken en kan erg veel bijdragen, om de darmflora gezond te houden. Enkele keren per week enige uien verwerken in een maaltijd kan een stroom van ongerechtigheden voorkomen.

Of, zoals een oud gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen!!

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 21-03-2021, Jaap Huibers.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- BerkenwaterÖreinigend, stimuleert de nieren, een topper voor je haar.
- Angelica (Engelwortel): lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.