RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol


Goedemorgen luisteraars,

Vandaag is het Pasen…Eerste paasdag….Dat is toch de dag van het paasei? Ik herinner me, dat ik, als klein jochie in de vroege ochtend van eerste paasdag eieren  mocht rapen in het kippenhok, van de kippen die frank en vrij in onze tuin rondscharrelden. Dan aten wij bij het paasontbijt het lekkerste eitje van het jaar, kakelvers en bij de dage raad van die eerste paasdag geraapt. Dat is allemaal verleden tijd geworden. Alles moest in die afgelopen 60, 70 jaar steeds grootschaliger worden, steeds massaler, grote ondernemingen, grote ziekenhuizen, grote scholen en noem maar op. Dat kleinschalige, dat unieke van het persoonlijke, die welgemeende warmte en genegenheid van dat één op één contact is bijna verdwenen. We zijn als mensen  steeds meer een beetje robot geworden in een gedigitaliseerde, rationeel, kille, op zakelijk gewin en vooral op eigen-ego gerichte maatschappij. Voor die oorspronkelijke bedoeling en vooral symboliek van bijvoorbeeld dat unieke paasei, nee, daar is in deze kille, en verharde maatschappij nauwelijks ruimte meer voor.

Misschien toch  zinvol als ik vandaag iets vertel over die oorspronkelijke symboliek van het paasei. Pasen is het feest van de opstanding uit de dood van Christus. Het is een oer-christelijk feest. Maar……het paasfeest heeft echter nog veel oudere wortels. Het is van oorsprong een lentefeest, of wel, een uniek moment om te vieren dat alles weer gaat groeien, vruchtbaar is en zich mag vermenigvuldigen. En het ei…dat is zo’n typisch symbool van de vruchtbaarheid. Het aardige is, dat ook in onze taal iets herkenbaar is van dit unieke proces. Van iemand die niet ‘vruchtbaar’ bezig kan zijn, niet kan uitgroeien, niet in een nieuwe ontwikkeling kan komen, niet kan gedijen, zeggen we wel: Goh, hij kan zijn ‘ei’ niet kwijt….

Zo’n 40 jaar geleden kwam er een heftige dip in het gebruik van eieren. Toen deed de ‘cholesterol-angst’ zijn intrede, namelijk: O, pas op met eieren eten, want dat verhoogt je cholesterol, terwijl de laatste tijd steeds duidelijker wordt, dat cholesterol veel minder heeft uit te staan met het ontstaan van hart en vaatziekten dan men steeds heeft beweerd.

Met Pasen kun  je echt eitjes eten. Dat is vanouds  geweten, omdat het ei nu eenmaal het symbool is van vruchtbaarheid en van het nieuwe levensbegin. Ja, maar….En dat cholesterol dan? Ach, de meeste mensen weten niet, dat cholesterol een van de meest waardevolle stoffen in ons lichaam is. Cholesterol is een heel belangrijke stof voor onze hersenen. Mensen met een heel erg laag cholesterol zijn qua denken en waarnemend bewustzijn dikwijls iets minder ‘scherp’ (cholerisch) bij de tijd dan mensen met een wat steviger cholesterol in hun bloed.

Cholesterol is ook het hoofdbestanddeel van alle lichaamscel-membranen. Die lichaamscel membranen beschermen de cel optima forma. 

Zonder cholesterol zouden we ons overigens ook niet kunnen voortplanten. Cholesterol is de ‘oer’ basisstof voor alle geslachthormonen, dus in wezen een echt ‘paas-stofje’….Dus tel uit je vruchtbaarheid…

Misschien helpt een heerlijk paaseitje daarbij, maar dan niet te hard gekookt hoor!!

Luisteraars, zeer goede paasdagen gewenst en graag weer tot de volgende week.

Copyright 04-04-2021,  Jaap Huibers, Amerongen.

 

 

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- BerkenwaterÖreinigend, stimuleert de nieren, een topper voor je haar.
- Angelica (Engelwortel): lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.