RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust


Goedemorgen luisteraars,

 

De  fysieke narigheden ten gevolge van een corona-besmetting zijn intussen meer dan bekend. Om die gevaren zoveel mogelijk in te dammen zijn er van overheidswege tal van ingrijpende maatregelen genomen.

Die hebben onze samenleving dusdanig ontregeld dat er, naast de fysieke risico’s een soort tweede ellende niveau is ontstaan: de impact die dit alles op het zenuwstelsel heeft gehad.

Stress, spanningen, slapeloosheid, onzekerheid, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en zelfs depressiviteit. Hier over nadenkend, realiseerde ik met ineens: er is een geneeskruid dat juist bij al dit soort zenuwspanningen dikwijls  kan bijdragen aan enige ontspanning.

De naam van het kruid is : Origanum. De Nederlandse naam is Marjolein. Voor alle duidelijkheid: er bestaan twee marjolein soorten, namelijk de wilde marjolein, die in het Latijn Origanum vulgare heet en de Echte marjolein, die in het Latijn Origanum majorana heet. Beiden zijn geneeskrachtig.

Op grond van de werkzame stoffen die in de Origanum aanwezig zijn, heeft men kunnen vaststellen, dat dit kruid het para-sympatisch zenuwstelsel stimuleert. En dat is, ten tijde van stress en spanningen van groot belang.

Even een korte uitleg:

Het vegetatief zenuwstelsel, dat alle lichaamsprocessen bestuurt en in evenwicht moet houden, bestaat uit twee takken: de sympaticus, die zeer actief wordt in stressvolle omstandigheden en de parasympaticus, die bijdraagt aan de ontspanning van de organen en lichaamsprocessen. De beide Marjoleinsoorten, of wel, de Origanum majorana, als ook de Origanum vulgare, de wilde marjolein,  werken dikwijls heel zinvol bij over-activiteit van de sympaticus, waardoor er veel te veel adrenaline en cortisol in je lichaam wordt opgewekt, bij stress, of het je onrustig gaan voelen t.g.v. van uitzichtloze situaties, bij verhoogde bloeddruk t.g.v. van die spanningen, alsook bij verkrampingen, zowel in de spieren als ook in de spijsverteringsorganen.

Kortom, het is een waardevol geneeskruid om juist in heel spanningsvolle tijden aan enige ontspanning in dat vegetatief zenuwstelsel bij te dragen.

Origanum majorana heeft een lange historie. Bij de oude Grieken werden bruidsparen met kransen van majorana getooid. De naam origanum is van Griekse oorsprong. Origanum is de samenvoeging van twee Griekse woorden, namelijk: oros, dat berg betekent en ganos, dat vreugde betekent. Wellicht duidt dat erop, dat de Echte Marjolein, de origanum/majorana, veelvuldig voorkwam op de berghellingen, daar uitbundig bloeide en vreugde uitstraalde!!!

Marjolein werkt ook menstruatie bevorderend. Vrouwen bij wie de menstruatie heel moeizaam op gang komt kunnen het gebruiken, want dikwijls is zo heel traag op gang komende menstruatie het gevolg van een verkrampingsproces.

Vrouwen  met een te heftige menstruatie moeten dit kruid niet gebruiken.

Je kunt dit kruid gebruiken als Origanum majorana, of vulgare tinctuur. Daarvan kun je drie tot zelfs vier keer daags 25 tot 35 druppels nemen op iets water, liefst voor de maaltijden. Je kunt dit kruid lange tijd achtereen gebruiken, want het is een heel veilig kruid.

En tenslotte : koop zelf ook eens zo’n origanum majorana plant. In tuincentra meestal aanwezig. In een royale pot met wat potgrond op je balkon en ook in de tuin.

Soms even met je vingers langs de blaadjes strelen en even de heerlijke geur van dit kruid opsnuiven. Op zich ontspant dat al direct een te gespannen zenuwstelsel.

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright 18-04-2021, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.