RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik


Goedemorgen luisteraars,

Zonder voedsel kunnen planten, dieren en mensen niet leven. Voeding is dus van levensbelang.

Planten halen hun voeding uit de aarde. Blijkbaar weten planten waar ze het best kunnen gedijen, want planten die behoefte hebben aan veel kalk in de grond, zul je op de zandgronden nauwelijks aantreffen.

Dieren in het wild beschikken over een soort intuïtie, waardoor ze precies weten, waar voor hen het beste voedsel te halen valt.

Maar dan de mens… gedurende tienduizenden jaren is er nogal wat veranderd in het voedingspatroon van de mens.

Eind 19e eeuw treedt er een bijzondere verandering op. Tot die tijd voedde de mens zich met de producten die van het eigen land kwamen of van boeren uit andere streken. Maar dan ontstaat, eind 19e, begin 20e eeuw een nieuw verschijnsel: de voedingsindustrie. Voedsel wordt fabrieksmatig geproduceerd en bewerkt. Een van de gevolgen daarvan is, dat er veel producten in de winkels komen, die niet altijd bijster gezond zijn. Tja, maar wel lekker, aantrekkelijk en gemakkelijk hoor ik sommigen denken.

Voeding heeft in eerste instantie de bedoeling ons lichaam te voorzien van al die stoffen en energieën die nodig zijn voor het zinvol en gezond functioneren ervan.

Maar van lieverlee komen er ook andere aspecten van eten om de hoek kijken. Ik denk aan het gezelligheidsaspect van ‘samen’ uit eten gaan, bijv. Iets feestelijks vieren tijdens een diner in een restaurant.

Dan gaat het meestal niet om het zinvolle, het gezonde van een maaltijd, als wel om het exclusieve van zo’n diner.

En dan is er ook nog een eetmanier die voor onze gezondheid heel kwalijke kanten kan hebben: eten uit onvrede.

Verdriet, je rot voelen, niet goed in je vel zitten…. Veel mensen gaan die innerlijke disharmonie en onvrede dikwijls compenseren met heel onverstandig eet- en snoep gedrag.

Er is wel eens onderzoek gedaan naar buitensporig chocolade eten. Daaruit bleek, dat met name vrouwen, als er in de intieme relatie iets vervelends aanwezig was, een neiging vertoonden om veel chocolade te gaan eten.

Ja, tal van mensen blijken hun psychische ‘leegte’ en ontevredenheid al snel te compenseren met juist dat voedsel, wat niet aangemerkt kan worden als zinvol voor de gezondheid en het lichamelijk welzijn.

Mensen blijken instaat om gevoelens die van een innerlijke disharmonie  getuigen, ‘weg-te-eten’. In het geval is datgene wat men eet een soort surrogaat-troost.

Het probleem is dan weer, dat juist dat surrogaat-troost-voedsel tot de extreme dik-makers gerekend moet worden. Veel suiker, chocolade, snacks die vet en te zout zijn.

Het zou heel zinvol en verstandig zijn, als je zelf gaat ontdekken, dat erg veel voedsel dat tegenwoordig te koop is, in feite weinig of niets bijdraagt aan datgene waar het in de kern om gaat: voeding is van belang om je lichaam van zinvolle stoffen te voorzien.

Want wie zich eenvoudig en sober voedt, voelt zich al direct veel fitter dan de mens die zijn lijf opzadelt met al dat lekkers en pittige, wat de onvrede in hemzelf moet verdonkeremanen.

Eten en het dikwijls suikerrijke drinken uit onvrede maakt altijd dik! En dat willen we toch eigenlijk niet?

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

Copyright, 02-05-2021, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.