RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.


Goedemorgen luisteraars,

Gedurende de afgelopen jaren  heb ik de meimaand dikwijls bejubeld en iets gezegd over al dat moois, dat vooral in die meimaand, in de natuur, tot groei en bloei komt, maar tegenwoordig (helaas) dikwijls verdwenen is t.g.v. het menselijk ingrijpen, met name, ook door de vele giftige middelen die in de landbouw en de industrie worden gebruikt.

Vandaag iets over een destijds veel geprezen geneeskruid, een kruid dat zo helemaal verbonden is met de meimaand: ‘Onze’lievevrouwebedstro. In het Latijn: Asperula odorata. Dat Lievevrouwebedstro bij die meimaand hoort, dat blijkt ook uit een aantal volksnamen die vroeger dikwijls aan dit kruid werden gegeven, zoals meidrank, en in het Duits: Maiblume. Het is zo’n liefelijk kruidje, met teder-groene bladrozetten en de bijna ‘Fee’-achtige witte bloempjes.

Het tweede deel van de Latijnse naam, Odorata, betekent welriekend, heerlijk geurend. Die heerlijke geur ontstaat pas na het drogen van het kruid en wordt wel eens omschreven als: ruikend naar honing, vanille en een vleugje venkel. Die aangename geur ontstaat door een bepaalde stof die in de plant aanwezig is namelijk de z.g. cumarinen.

Dat is dezelfde stof die ook aanwezig is in bloedverdunners. Vroeger werd, vanwege die heerlijke geur, het gedroogde Lievevrouwebedstro tussen lakens, slopen en ondergoed gelegd, in de linnenkast. Ik hoor mijn grootmoeder nog zeggen: jochie, d’r is geen beter kruid tegen de motten als die meibloemmetjes..

Lievevrouwebedstro wordt ook gebruikt in z.g. Potpourri’s en de parfumindustrie waardeert die kruid zeer.

Over de geneeskrachtige eigenschappen van ‘Onze’lievevrouwebedstro wordt in oude kruidenboeken hoog opgegeven. Het werd gegeven bij krampen, menstruatiepijnen, nierproblemen, slechte spijsvertering en bij wat met toen aanduidde als zenuwaandoeningen. En inderdaad, Lievevrouwebedstro bevat stoffen die kalmerend werken op het vegetatief zenuwstelsel.

Een Franse kruidkundige van naam schreef, dat Lievevrouwebedstro zelfs doeltreffender werkt dan moderne tranquilizers en dan ook nog zonder bijwerkingen.

Mijn eigen praktijkervaringen met dit kruid zijn als volgt:

Lievevrouwebedstro, en ook wel ‘Onze’-lieve vrouwebedstro genoemd, is geen kruid dat je ‘zomaar’ moet gaan gebruiken, zeker niet, als je al bloedverdunners (met cumarol/cumarine) en de aspirineachtige NSAID’s gebruikt. Alsof de naam het al aangeeft: Onze-Lieve-Vrouwe, tja, die kun je niet zomaar ‘gebruiken’. Daar is zij te bijzonder voor, althans in het geloofsritueel van de kerk.

In het geval van een moeilijke spijsvertering, menstruatiekrampen, vocht vasthouden en angstige onrust in het zenuwstelsel, kan Lievevrouwebedstro beslist  van nut zijn, maar dan liefst als Asperula odorata D2 of D4. Dat is de homeopathische verdunning van dit kruid die  absoluut veilig en zelfs langdurig gebruikt kan worden. Tot 3x daags 20 druppels.

En als jij een ‘klik’ hebt met Onze-Lieve-Vrouwe, daar soms, in moeilijke en bange uren een kaarsje voor wil aansteking, dan zou dit geweldige kruid best wel eens bij jou kunnen passen, want dan  kan er zo maar sprake kunnen zijn van een uniek ‘synergie-proces’, en dat draagt altijd positief bij aan de gezondheid. En was niet eeuwen en eeuwen de meimaand ook de Mariamaand, of wel, Onze-Lieve-Vrouwe maand?

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright 09-05-2021, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Weegbree (Plantago), slijmstoffen, slijmvliezen en oren.
- Artrose - Duivelsklauw en Wilgenbast
- Aanhoudende klachten na Covid-19, vit.B, Q10 en Astragalus.
- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.
- Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.
- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.