RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.


Goedemorgen luisteraars,

Pepermunt behoort tot een beroemde plantenfamilie, waarvan de leden door alle eeuwen heen geprezen zijn vanwege hun heilzame werking.

Ik ga vandaag wat dieper in op het familielid pepermunt.

Pepermunt, een snoepje dat bestaat uit suiker met wat pepermuntolie was vroeger het ‘kerk-snoepje’ van het Calvinistische bevolkingsdeel van ons land.

Het pepermuntje werd dikwijls in de mond genomen voordat de dominee aan zijn soms erg lange preek begon. De pepermuntplant heeft een lange historie. De oorsprong van deze gecultiveerde plant moet gezocht worden bij de Grieken en de Romeinen.

Men gebruikte de pepermuntolie om de gerechten en spijzen een wat luchtiger verloop in maag en darmen te bezorgen.

Het werd, zelfs op de eettafel gesprenkeld om de goede smaak en speekselklieren te activeren.

Pepermuntolie, ook de geur ervan, zet de speekselklieren aan tot een betere aanmaak van bepaalde enzymen. En die enzymen dragen weer bij tot een betere vertering. Pas aan het eind van de 18e eeuw verschijnt de pepermuntplant in West-Europa en wel in Engeland.

Op het vaste land van West Europa groeide de pepermuntplant voor het eerst in 1771, jawel in Utrecht, in de toenmalige Hortus Botanicus aan de Nieuwe Gracht. Heel bijzonder dat de grondstof voor het ‘kerksnoepje’ bij uitstek, vaste voet aan wal kreeg in het toenmalig bolwerk van reformatie en Calvinisme, de stad Utrecht.

In heel oude kruidenboeken wordt thee van de pepermuntplant vooral aangeprezen als middel tegen maagkramp en… ja, tegen de hik.

Sommige mensen kunnen gebukt gaan onder dat zeer vermoeiende verschijnsel: de hik.

Drink dan, met kleine slokjes wat pepermuntthee en ruik eens  aan een druppel pepermuntolie die je op de hand hebt uitgewreven.

Pepermunt werkt echter als geen ander kruid bij het verschijnsel galbraken. Als je gal spuugt is je spijsvertering ernstig ontregeld. Meestal heeft dat ook iets te maken met psychische toestanden. Onze taal zegt immers niet voor niets: “Je gal spugen” …, wat samenhangt; je erfenissen, letterlijk ‘uitbraken’.

Tot in de 16e eeuw werd galbraken, in de medische handboeken, een ‘cholerische passie’ genoemd, of wel, een aandoening die veroorzaakt wordt door het lijden (de passie) aan teveel opgewondenheid die vanuit erfenissen en frustraties is opgewekt.

Tegenwoordig komt die ouderwetse cholerische passie eigenlijk niet meer zo frequent voor. Er zijn erg veel remmingen weggevallen en de meeste mensen hebben zich aangewend om heel simpel een ‘grote mond’ te hebben als hun iets dwarszit. Het opzouten van iets wat je dwarszit behoort eigenlijk niet meer tot het gedrag van deze tijd, zeker niet tot het gedrag van de jeugdigen.

Maar als je dan toch nog tot die oude garde behoort, die in zichzelf opgewonden, driftig kan worden, zodanig dat je je gal best wel eens zou willen spugen, maar dit niet doet omdat je net te welopgevoed en beschaaft bent, dan is pepermuntthee nog altijd een probaat middel om de onrustige gal tot bedaren te brengen.

Rest natuurlijk een heerlijk glas pepermuntthee, in rust gedronken, bijvoorbeeld op een mooie zomeravond, als de zon haar warme licht-stralen vlecht aan de horizon!.

 

Luisteraars graag tot de volgende week.

Copyright, 16-05-2021, Jaap Huibers, Amerongen.


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Weegbree (Plantago), slijmstoffen, slijmvliezen en oren.
- Artrose - Duivelsklauw en Wilgenbast
- Aanhoudende klachten na Covid-19, vit.B, Q10 en Astragalus.
- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.
- Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.
- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.