RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Bitterstoffen in groenten, zinvol voor hart en spijsvertering.


Goedemorgen luisteraars,

 Afgelopen weken kon ik prachtige kroppen andijvie in de eigen moestuin oogsten. En de fijnproevers weten het: andijvie uit eigen moestuin….tja, dat smaakt nu net even anders dan de andijvie uit de supermarkt.

Vooral die ouderwetse andijviestamppot…heel fijn gesneden andijvie, wat aardappels, iets olijfolie en azijn, vleugje kruidenzout….een heel gezonde heerlijkheid van de eerste orde.

Als kind vond ik gekookte andijvie wat minder smakelijk. Het was wat bitter van smaak. En dan zijn we direct bij een van die kenmerkende aspecten van de andijvie. Deze groente is namelijk een heel direct broertje of zusje van de witlof en de cichorei. Witlof wordt gekweekt op de wortels van de cichorei.  Witlof was vroeger  ook altijd wat bitter van smaak. Dat is tegenwoordig niet meer zo, want door middel van teelt en kweekmethoden heeft men dat ‘bittere’ bijna helemaal weg kunnen werken. En dat is eigenlijk best wel jammer, want de gezonde kracht van die ouderwetse andijvie en witlof bevindt zich juist in dat ‘bittere’, of wel de zogenaamde bitterstoffen die zich in  deze planten vormen.

Bitterstoffen tref je aan in tal van andere, met name geneeskrachtige planten, de geneeskruiden. Het aardige is, dat die bitterstoffen qua naam nog steeds voortleven in een ouderwets ‘neutje’, het kruidenbittertje. In Duitsland, Friesland en op de Waddeneilanden…ja, iedere streek had lang geleden zo zijn eigen (kruiden) bittertje. Dat is een alcoholisch drankje dat getrokken is uit ….jawel, tal van kruiden uit de directe omgeving en die dikwijls veel bitterstoffen bevatten. Zelfs en vooral de kloosters hadden hun eigen ‘bittertjes’ en werden dan ook genoemd naar het klooster waar het getrokken werd.

Bitterstoffen hebben een heel zinvolle uitwerking op de lever en de gal. En als die organen in heel goede doen zijn, gaat het met het hart meestal ook goed. Vandaar dat oude gezegde: Bitter in de mond maakt het hart gezond!

Mijn grootvader Huibers kreeg op zijn 49e jaar te horen dat zijn hart ‘versleten’ was. Maar, zo sprak zijn huisarts, de toen al oude Dokter Hekster in Veenendaal: Jacob, laten we nu eens beginnen met iedere dag een walnoot-tussenschotje fijn kauwen.

Oei, dat was echt wel even doorbijten, want een walnoot-tussenschotje is heel erg bitter. Mijn grootvader heeft de raad van zijn huisarts opgevolgd en dikwijls even gekauwd op een walnoot-tussenschotje. Dat was een goed advies geweest. Zelfs toen hij al in de zeventig was, klom hij vitaal de hoge appelboom in om de mooie goudrenetten te oogsten.

De kern van het verhaal is: bitterstoffen hebben, hoe dan ook, een heilzame uitwerking op ons lichaam. Ook de bitterstoffen in de andijvie zijn van betekenis. Ze reinigen de lever, doordat de bitterstoffen de lever aanzetten tot een betere afscheiding van gal, waardoor veel belastende stoffen, die meestal in de lever worden opgeslagen, afgevoerd kunnen worden. Bitterstoffen dragen ook bij tot een wat royalere aanmaak en afscheiding van spijsverterings-enzymen, met name in de alvleesklier en darmen.

En zo zie je weer, hoe zo’n ouderwetse groente als andijvie, vers en van gezonde, ‘bittere’  kwaliteit, een zinvolle bijdrage kan leveren aan het welzijn van ons lichaam.

 

Luisteraars, graag weer tot de volgende week.

 

Copyright 12-09-2021, Jaap Huibers, Ameron


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De werking van Hoppoeder bij overgangsklachten.
- Winterperiode, griep, corona en het afweersysteem
- ‘Ademen tot je erin stikt’ (hyperventileren).
- Boerenkool en andere koolsoorten: bronnen van gezondheid.
- De aap en zijn banaan en de mens en zijn frikadel.
- Bitterstoffen in groenten, zinvol voor hart en spijsvertering.
- Valeriaan en de menselijke waardigheid
- Spigelia 4CH: hartkloppingen en migraine
- COPD : kiezelzuur, Tijm, Longenkruid, Drosera en Quebracho.
- Zwarte bes en Ribes ngrum gemmo 1D werkt bloedzuiverend.
- Felle reactie op wespensteken en homeopathisch Vespa Crabo D200.
- Brave Hendrik, een gezonde groente en een broertje van spinazie
- Kattendoorn (Ononis Spinosa): vocht vasthouden, niergruis en blaasontsteking
- Jicht…..een gehaat onkruid kan verlichting bieden. Over Aegopodium podagraria.
- Migraine ophthalmique, valeriaan en moederkruid (pyrethrum parthenium)
- Astragalus membranaceus (hokjespeul)- weerstand, hart, bloeddruk
- Weegbree (Plantago), slijmstoffen, slijmvliezen en oren.
- Artrose - Duivelsklauw en Wilgenbast
- Aanhoudende klachten na Covid-19, vit.B, Q10 en Astragalus.
- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.
- Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.
- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Berkenwater…reinigend, stimuleert de nieren, een topper voor je haar.
- Angelica (Engelwortel): lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.
- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Een vreemde Kerst: over Licht, eenzaamheid en Melissethee.
- December-eetgenot, opgeblazen gevoel en Karwij ter ‘ontluchting’.
- Toverhazelaar (Hamamelis), spataderen en vermoeide benen
- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)
- Prof. Boerhaave (1668-1738), zijn ‘lijfspreuk’ en de actuele corona problemen.
- Artrose (deel 2), de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van Moerasspirea.
- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.