RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


Boerenkool en andere koolsoorten: bronnen van gezondheid.


Goedemorgen luisteraars,

 

De nazomer en de herfstperiode zijn van oudsher de tijd, dat tal van koolsoorten geoogst kunnen worden. Witte kool, rode kool, spruitjes, koolraap en tenslotte boerenkool.  Tegenwoordig kunnen we letterlijk alle groenten gedurende het hele jaar kopen. Alles is ‘eindeloos’ beschikbaar en er zal in deze moderne samenleving beslist geen einde komen aan dat eindeloze, hetgeen zou kunnen betekenen dat we geen grenzen of afbakeningen meer kennen of beseffen.

Koolsoorten zijn qua voedingswaarde en levens-gevende-energieën, heel waardevolle bronnen.

Ook de koolsoorten hebben, net als tal van andere groenten, een lange historie. Ruim 3000 jaar geleden is  men uit de oorspronkelijke Wilde Kool, in het Latijn Brassica oleracea, tal van gekweekte variëteiten gaan ontwikkelen. Dat is met name aan de kust van Zuid-Engeland, West-Frankrijk en Noordwest –Spanje gebeurd.

De gekweekte koolsoorten kun je indelen in een aantal soorten: sluitkolen, bladkolen en spruitjes. De sluitkool, zoals witte-, rode- en groene kool, werden midden 12e eeuw al gekweekt in Duitsland. De bladkolen, zoals boerenkool, behoren waarschijnlijk tot de oudste gecultiveerde Brassica-soorten. Ze lijken, qua bouw en uiterlijk, ook het meest op die oorspronkelijke Wilde Kool.

Zoals ik al zei, koolsoorten bevatten erg veel waardevolle stoffen die kunnen bijdragen aan het gezond houden van je lichaam. Kijk bijvoorbeeld eens naar de boerenkool: een fikse hoeveelheid Vit. C en van alle groenten het hoogste gehalte aan kalk: 180 mg. per 100 gram product. Daar kan geen glas melk aan tippen, want 100 gram volle melk bevat 119 mg. kalk.

We weten intussen ook, dankzij wetenschappelijk onderzoek, dat de koolsoorten, en dan vooral de broccoli, stoffen bevatten die het ontstaan van kankercellen kunnen remmen.

Als je kijkt naar de lange lijst van zeer waardevolle inhoudsstoffen zoals aanwezig in broccoli, te weten, vitaminen, spoorelementen, mineralen, flavonen, antioxidanten en nog veel meer, dan ben ik er van overtuigd dat daar geen enkel multi-vitaminepreparaat  aan kan tippen.

Koolsoorten worden echter niet door iedereens altijd even goed verdragen. Met name de sluitkolen en de koolraap vragen veel van  het spijsverteringssysteem, veel enzymactiviteit. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat koolsoorten  nogal wat zwavel bevatten. En dan is er weer dat inzicht en die wijsheid van de moeders en keukenmeiden in vroeger tijd. Als mijn grootmoeder rode, witte, groene of Savoie kool kookte, werd de gesneden kool in een heel klein laagje water aan de kook gebracht. Na ongeveer 4 tot 5 minuten werd dat afgegoten en met wat nieuw water werd de kool gaar gekookt. Wat bleek nu: de op die wijze bereidde kool werd beter verdragen, lag minder zwaar op de maag, omdat met dat heel kleine beetje kookwater, een deel van de zwavel uit de kool verdwenen was.

Ja, maar…., hoor ik dan mensen zeggen: gaat er ook niet heel veel van het andere, waardevolle moois uit de kool verloren?

Tja, dat is een erg eigentijdse, materialistische denkwijze. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben en bezitten, zoals dat tegenwoordig door veel moderne hersens wordt nagestreefd.

Eet met veel genoegen en dankbaarheid uw verse kooltjes en graag weer tot de volgende week.

 

Copyright, 26-09-2021, Jaap Huibers, Amerongen.

 


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- De werking van Hoppoeder bij overgangsklachten.
- Winterperiode, griep, corona en het afweersysteem
- ‘Ademen tot je erin stikt’ (hyperventileren).
- Boerenkool en andere koolsoorten: bronnen van gezondheid.
- De aap en zijn banaan en de mens en zijn frikadel.
- Bitterstoffen in groenten, zinvol voor hart en spijsvertering.
- Valeriaan en de menselijke waardigheid
- Spigelia 4CH: hartkloppingen en migraine
- COPD : kiezelzuur, Tijm, Longenkruid, Drosera en Quebracho.
- Zwarte bes en Ribes ngrum gemmo 1D werkt bloedzuiverend.
- Felle reactie op wespensteken en homeopathisch Vespa Crabo D200.
- Brave Hendrik, een gezonde groente en een broertje van spinazie
- Kattendoorn (Ononis Spinosa): vocht vasthouden, niergruis en blaasontsteking
- Jicht…..een gehaat onkruid kan verlichting bieden. Over Aegopodium podagraria.
- Migraine ophthalmique, valeriaan en moederkruid (pyrethrum parthenium)
- Astragalus membranaceus (hokjespeul)- weerstand, hart, bloeddruk
- Weegbree (Plantago), slijmstoffen, slijmvliezen en oren.
- Artrose - Duivelsklauw en Wilgenbast
- Aanhoudende klachten na Covid-19, vit.B, Q10 en Astragalus.
- Pinksteren, geestkracht, bloedsomloop en de Rozemarijn.
- Pepermunt: van ‘kerksnoepje’ tot gal-kalmeerder.
- ‘Onze’-Lievevrouwebedstro bij vocht vasthouden, krampen en gespannenheid.
- Eten en snoepen uit onvrede maakt altijd dik
- Kruiden in de keuken: bevorderen de vertering van een gerecht en verrijken de smaak ervan
- Origanum majorana (Marjolein) draagt bij aan ontspanning en geeft rust
- Goudsbloem (Calendula): van grote waarde bij huidproblemen en heerlijk in de keuken.
- Pasen, voorjaar, eitjes en cholesterol
- Artisjok: een culinaire delicatesse en waardevol voor een goede leverwerking.
- De familie Look: geurig en ontroerend.
- Berkenwater…reinigend, stimuleert de nieren, een topper voor je haar.
- Angelica (Engelwortel): lente, levenskracht en een gezonde spijsvertering
- Spierverkramping en Magnesium phosphoricum D6.
- Hartgespan en een onregelmatige hartslag
- Massaal burn-out bij jongeren en de helende kracht van Goud
- Spanningshoofdpijn en het Moederkruid.
- Slijmvliezen, schimmels (candida albicans) en kruidnagel (tinctuur).
- Onrust en spanningen bij de jeugd en de kalmerende kracht van Zilverlinde.
- Bescherming van bronchiën en longen, Tijm, Zonnedauw, Maarts Viooltje en Longenkruid.
- Winterhanden en –voeten, doorbloeding, rozemarijn, en meidoornbloemen.
- Kiezen we voor ‘gelukkig’ of ‘zinvol’ als Nieuwjaarswens?
- Oudejaarsavond, jeneverbes, en het reinigen van ‘kwaaie’ restanten!
- Een vreemde Kerst: over Licht, eenzaamheid en Melissethee.
- December-eetgenot, opgeblazen gevoel en Karwij ter ‘ontluchting’.
- Toverhazelaar (Hamamelis), spataderen en vermoeide benen
- Advent, in verwachting zijn, het afweersysteem en Aurum Metallicum.
- Mierikswortel: stimulans voor gal en spijsvertering
- Vocht vasthouden, niergruis, Peterselie en een smakelijk keukenkruid.
- Tijm (thymus vulgaris), afweersysteem, virussen en de luchtwegen.
- Kun je voedingssupplementen als ‘gezondheids-snoepjes’ gebruiken
- Heerlijke winterkost: Lichtpuntjes in donkere tijden.
- Slecht slapen, haver, hop en zilverlinde.
- ‘Als de blaadjes vallen’ , herfst-somberen en geneeskrachtig Goud (Aurum metallicum)
- Prof. Boerhaave (1668-1738), zijn ‘lijfspreuk’ en de actuele corona problemen.
- Artrose (deel 2), de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van Moerasspirea.
- Artrose, glucosamine-plus-selenium, duivelsklauw en wilgenbast
- Laurier, de lauwerkrans, lichtkracht en een moeilijke spijsvertering.
- De ‘R’ in de maand, virussen, afweersysteem, levertraan en Astragalus.
- Dagelijks wandelen, een zegen voor hart, rug en vitaliteit
- Heftige emoties en het corona ‘duiveltje’…,Valeriaan en Aurum metallicum 5CH
- Hittegolf, fysiologische stress, meidoorn en guldenroede.