RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jaap Huibers


31-07-2011 – Olijfbladknoppen en verhoogde oogdruk


Goedemorgen luisteraars,

Verhoogde oogdruk, of wel glaucoom, is een zeer gevaarlijke aandoening. Het is een van de aandoeningen, als ik het bij een patiënt vermoed, die zeer snelle, zo geen directe doorverwijzing naar een oogarts vereisen!!!
Een normale oogdruk ligt tussen de 14 en 20. Zodra de oogdruk boven de 20 komt, zo 24 a 25, kijkt de oogarts het meestal nog even aan, afhankelijk van de toestand van het netvlies. Daarboven worden druppels voorgeschreven die de pupil o.a. vernauwen, waardoor het vocht in de voorste oogkamer van het oog makkelijker weg kan vloeien, waardoor de druk in het binnenoog lager wordt. Een klein beetje verhoogde oogdruk merk je niet. Dat geeft geen klachten, maar is toch een reden tot zorg, met name en vooral op de lange duur.
Naarmate een mens ouder wordt kan er verharding optreden in het afvoer-kanaal-systeem van het oogvocht. Het slibt als het ware dicht. Ik adviseer al mijn patiënten boven de 55 jaar, eens in de twee tot drie jaar de oog druk te laten meten, bijvoorbeeld bij een goede opticien. Is drie minuten werk en niet vervelend. Een oogdruk, bij de opticien gemeten, boven de 22 tot 25, zal door de opticien zelf al direct doorverwezen worden.
Als je in zo’n ‘schemergebied’ zit, zo tussen de 20 tot 25, dan is een bezoekje aan de oogarts aan te raden en noodzakelijk, maar je kunt ook zelf iets ondernemen.
Ten eerste: geen koffie, zeer weinig dierlijke eiwitten, geen sojaproducten en vooral geen scherpe kruiden en specerijen.. .Daarnaast is gebleken, dat het gebruik van de stof glycerol of manitol, dikwijls enige verlaging van de oogdruk teweeg brengt. Glycerol, waarvan het bekende glycerine is gemaakt, en manitol, zijn z.g.n. vetzuren. Heel simpele, lichaamseigen stoffen, dus puur natuurlijke stoffen. Deze genoemde vetzuren hebben op het lichaam, mey name op het oog, een de-hydrerend effect. De-hydrerend wil zeggen, dat ze vocht onttrekken. Een prima product wat glycerol bevat is Olea Europaea 1 D gemmo. Gemmo betekent: knop.
Dat is als tinctuur verkrijgbaar of te bestellen bij de apotheek. Olea Europaea is de Latijnse naam voor de olijf (boom). Van de jonge bladknoppen wordt een tinctuur gemaakt op basis van alcoholen glycerine. Twee keer daags 50 druppels op een beetje water heb ik vele keren werkzaam gezien om de oogdruk enigszins te verlagen.
Een aardige bijkomstigheid: Het extract uit de jonge olijfboomknoppen, getrokken in glycerine heeft naast een licht verlagende oogdruk effect, een bloeddruk en cholesterolverlagend effect. Eigenlijk weer prachtig, hoe in een plant, ij dit geval een boom, de olijfboom, drie geneeskrachtige werkingen aanwezig zijn, die je als ‘symptomen-drieling’ ook dikwijls ziet: mensen met licht verhoogde oogdruk hebben ook dikwijls de neiging tot een iets verhoogde bloeddruk en een iets verhoogd cholesterol. De moderne medische wetenschap zou de drie aandoeningen ieder apart met medicijnen behandelen.
Een pilletje voor de bloeddruk, een tabletje voor het cholesterol en druppels voor de oogdruk. En dan die heel unieke olijfboom. In de jonge bladknoppen blijken nu precies die stoffen aanwezig die op alle drie de verschijnselen een helende invloed blijken te kunnen hebben.
Ach, de natuur is nog steeds een schatkamer vol gezondheid en geneeskracht. Je moet er alleen weer oog en hart voor leren krijgen. En omdat er aan de natuur helemaal niets valt te verdienen, is de farmaceutische industrie er weinig in geïnteresseerd en maakt dus gebruik van het feit dat u, omdat u bijv. nu griep hebt en morgen hoe dan ook toch op vakantie wil naar een ver, onhygiënisch land, graag een kuurtje ‘gif’ slikt… Zo werkt vreemde begeerte in een mens…Mag ik dan toch even voor ‘Natuurlijk’ pleiten?

Graag weer tot de volgende week.
© 2011, Jaap Huibers, Amerongen


Eerder verschenen Jaap Huibers:

- Heermoes, organisch kiezelzuur, huid, kraakbeen en de ‘lichtjes’ in de ogen…
- Lindebloesemthee, bij koorts, slijmvliesproblemen en ‘drukke’ kindertjes
- Voorzichtig met tuinbonen
- Zoutgebruik en onze nieren
- Kropsla, broom en ‘schone dromen’
- Pinksteren en de pinksterbloem
- Burn-out: de aankomende pandemie, Valeriaan en Aurum Metallicum 4 CH.
- Zink bij infectieziekten en van belang voor een goed afweersysteem.