FC Utrecht betaalt ex-keeper 165.000 euro

UTRECHT - FC Utrecht is in februari van dit jaar door de arbitragecommissie van de KNVB veroordeeld tot betaling van 165 duizend euro aan zijn voormalige doelman Roberto Junior Fernández. Dat meldt Voetbal International. Het vonnis was het resultaat van een mislukte poging om via geheime afspraken de wetgeving voor spelers van buiten de Europese Unie te ontduiken.
Als speler van buiten de EU had de uit Paraguay afkomstige Fernández recht op een salaris van minimaal 44.416 euro per maand. Dat bedrag wilde FC Utrecht niet betalen. Toenmalig directeur Jan Willem van Dop stelde in juli 2011 in een brief voor om naast het officiële contract geheime afspraken te maken om de wetgeving voor buitenlandse voetballers te omzeilen, blijkt uit het vonnis.
Van Dop sloot een deal met de firma Full Play International van Fernández' zaakwaarnemer. De keeper moest een deel van zijn salaris aan Full Play gaan betalen. Dat bedrag van 283 duizend euro stortte Full Play vervolgens terug aan FC Utrecht. Op die manier betaalde de club Fernández een salaris van 250 duizend euro in plaats van de wettelijk verplichte 533 duizend.
Full Play kreeg in ruil daarvoor de tv- en merchandisingsrechten van FC Utrecht in Zuid-Amerika, drie business seats en het recht om tours en vriendschappelijke wedstrijden te organiseren. Ook mocht het bedrijf een geschikte club zoeken voor een samenwerkingsverband.
Fernández beriep zich in december 2012 voor de arbitragecommissie van de KNVB op zijn contract, waarin stond dat hij recht had op een salaris van 533 duizend euro. Hij vorderde van FC Utrecht de 165 duizend euro die de club had ingehouden op zijn salaris als voorschot op de betalingen aan zijn zaakwaarnemer. De arbitragecommissie stelde Fernández op 27 februari in het gelijk.
Fernández speelde slechts één seizoen voor FC Utrecht. Afgelopen zomer keerde hij terug naar zijn vaderland.
FC Utrecht-directeur Van Schaik zegt tegen RTV Utrecht dat het geld inmiddels is betaald. "We verwachten dat er nu geen lijken meer uit de kast zullen komen", aldus Van Schaik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.