Brons voor Schippers op zevenkamp

UTRECHT - De Utrechtse atlete Dafne Schippers heeft Nederland een onverwachte medaille bezorgd op de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. De 21-jarige won dinsdag het brons op de zevenkamp met een Nederlands record van 6477 punten.
De medaille is een grote verrassing, want de Atletiekunie rekende in Moskou niet op eremetaal van een van de atleten uit de Nederlandse afvaardiging. Ze is de zesde Nederlander die een individuele medaille wint op een WK en de eerste die dat doet op de zevenkamp.
Ze stond al derde na zes onderdelen en wist op de afsluitende 800 meter haar bronzen positie vast te houden. Schippers steeg boven zichzelf uit op de 800 meter. Ze liep dat slotonderdeel in een persoonlijke toptijd van 2.08,62, vele seconden sneller dan ze ooit had gedaan.

VERSCHILLEN

Die ultieme inspanning was nodig om haar rivalen voor het brons van zich af te houden, omdat de verschillen in punten klein waren. Met haar totaal van 6477 stootte ze tevens Karin Ruckstuhl uit de boeken, die sinds 2006 het nationale record in handen had met 6423 punten.
Goud en zilver waren onbereikbaar voor Schippers. De Oekraïense Ganna Melnitsjenko veroverde de wereldtitel met 6586 punten. Het zilver was voor de Canadese Brianne Theisen, de echtgenote van de Amerikaan Ashton Eaton, de wereldkampioen op de tienkamp.
Schippers sloot maandag de eerste dag na vier onderdelen af als tweede, maar ze weigerde zichzelf al medaillekansen toe te dichten. De Utrechtse klaagde over een pijnlijke knie: die zou haar in de volgende drie nummers kunnen hinderen.
Het vérspringen ging echter naar behoren met 6,35, met speerwerpen deed ze het voor haar doen goed met 41,47, maar vooral de explosie op de 800 meter was van buitengewone klasse.

ERERONDE

"Zelfs de ereronde was zwaar", zei Dafne Schippers toen ze dinsdag van de baan stapte. De winnares van het brons op de zevenkamp moest onderweg driemaal braken van vermoeidheid.
Schippers zelf geloofde pas dat ze een medaille had gewonnen toen ze haar naam op het scorebord zag staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.