Schippers pakt Europese titel op 100 meter

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Dafne Schippers heeft woensdag goud behaald op de 100 meter op de EK atletiek in Zürich. De 22-jarige Utrechtse atlete snelde in de finale in Stadion Letzigrund naar een tijd van 11,12 seconden.
De Française Myriam Soumaré eindigde in 11,16 als tweede, brons was voor de Britse Ashleigh Nelson (11,22).

BINNENDRINGEN

Dafne Schippers is 64 jaar na Fanny Blankers-Koen de eerste Nederlandse atlete die de Europese titel heeft veroverd op de 100 meter, het koningsnummer van de atletiek. "Het moet nog bij me binnendringen, maar wat ben ik blij'', zei de kersverse kampioene na de race, met de rood-wit-blauwe vlag om de schouders. "Het was geen geweldige race, ik moest flink forceren op het laatste stuk, maar wat maakt het uit.''
Het lange wachten voor ze aan de beurt was in de finale vond ze vervelend. "Ik was klaar voor de warming-up, toen het stadion werd ontruimd vanwege die storm. Daarna nog drie kwartier wachten, maar gelukkig ben ik dat gewend van de meerkamp'', zei de atlete, die vorig jaar brons won op de zevenkamp bij de WK in Moskou.

TEGENWIND

De tijd van Schippers was niet zo goed als in de halve eindstrijd, toen ze 11,08 op de klokken zette. Dat had mede te maken met de fikse tegenwind. Schippers, van nature meerkampster, was vooraf de grote favoriete voor de titel. Eerder deze zomer liep ze in 11,03 een Nederlands record.
De Utrechtse komt later ook nog uit op de 200 meter en op de 4x100 meter. Op die eerste afstand geldt ze ook als titelfavoriete.
Eerder deze zomer vestigde de atlete al vijf Nederlandse records, met als hoogtepunt de 6,78 meter bij het verspringen tijdens de NK in Amsterdam.