Dafne Schippers: "Ik ben hot"

UTRECHT - Een dubbele sprintkampioene heeft in de atletiek meer status dan een goede meerkampster. Dafne Schippers, winnares van het goud op de 100 en 200 meter bij de EK atletiek, ondervindt het aan den lijve in Zürich. "Ik ben hot. Iedereen wil iets van me. Al die aandacht voelt wat onwennig, maar het streelt wel. Het valt niet mee er rustig onder te blijven."
De 22-jarige Utrechtse rende vrijdag naar haar tweede Europese titel in 22,03. Ze scherpte haar Nederlands record aan met 3 tienden en is met die tijd de snelste van de wereld in dit jaar. "Het is bizar. Ik ben er beduusd van. Het was al mooi dat het lukte wat ik in mijn hoofd had en dat waren twee gouden medailles. Maar dat ik zo hard zou gaan, had ik niet verwacht. Het was nat en koud, 13 graden. Normaal train ik in die temperatuur niet eens buiten."
Ook na haar gouden finale op de 200 meter hield Schippers vol dat ze verwacht dat ze volgend jaar weer de meerkamp doet. Op de zevenkamp veroverde ze vorig jaar WK-brons in Moskou. Toch slaat langzaam maar zeker de twijfel toe of ze zich niet volledig moet gaan toeleggen op de sprintafstanden. "Het is een lastige keuze. Op de meerkamp is voor mij nog zoveel meer te halen in punten, maar aan de andere kant is die tijd van 22,03 zo goed dat ik er op de Olympische Spelen een medaille mee kan halen."

VAKANTIE

Schippers neemt de tijd om na te denken. ,,Ik zal mijn hart volgen. Eerst ga ik na de EK op vakantie en daarna doe ik nog een paar wedstrijden. In ieder geval de Diamond League in Zürich en Brussel en misschien de Continental Cup in Marrakech. Ik wil graag nog een record lopen op de 100 meter en liefst onder de 11 seconden duiken.''
Haar coach Bart Bennema begrijpt het dilemma. "Met zulke wereldtijden op de sprint is het bijna niet meer uit te leggen. Dafne is nu nog een meerkampster die de sprint erbij doet, misschien moet ze wel sprintster worden die af en toe een meerkamp doet. Ik ben er zelf nog niet uit.''

NOG EEN KEER GOUD

De nieuwe sprintkoningin van Europa is overigens nog niet klaar in Zürich. Ze mikt op een derde gouden medaille met de estafetteploeg op de 4x100 meter. De voortekenen zijn gunstig, want Schippers en haar ploeggenoten Madiea Ghafoor, Tessa van Schagen en Jamile Samuel voeren met een tijd van 42,40 de Europese ranglijst aan.