Schaftenaar schrijft historie met Nederlands basketbalteam

UTRECHT - De Nederlandse basketballers hebben zich woensdag voor het eerst sinds 1989 geplaatst voor het EK, dat van 2015. Oranje had in Leiden voldoende aan een zege op Montenegro (68-55). De ploeg met Utrechter Roeland Schaftenaar, moest in de Vijf Meihal met meer dan 5 punten van de tegenstander winnen. Daar zag het halverwege het spannende duel nog niet maar uit, toen Montenegro leidde met 30-33.
Oranje legde in het derde kwart de basis voor de zege (50-38). De ruime voorsprong kwam in het laatste gedeelte van de wedstrijd niet echt meer in gevaar. Schaftenaar, die in de uitwedstrijd tegen
Montenegro de topscorer was bij Nederland, tekende nu voor 14 punten en 8 rebounds. Het is nog onduidelijk waar volgend jaar het EK wordt gehouden. Oekraïne heeft heeft om politieke en financiële reden de organisatie teruggegeven.
Nederland was 25 jaar geleden voor het laatst van de partij op een Europese eindronde. De landenploeg eindigde destijds als achtste in het toenmalige Joegoslavië. Met dank aan de zege op Montenegro eindigde Oranje als tweede in de kwalificatiepoule voor het EK, achter groepswinaar Israël, maar voor Montenegro en Bulgarije.
"Het was een moeilijke klus", jubelde bondscoach Toon van Helfteren terwijl hij met zijn spelers feestvierde. "Maar ook vandaag weer hebben we keihard geknokt. Dat is een groot compliment voor mijn spelers."
De nationale ploeg werd door eredivisieteams onderhouden, vanwege een gebrek aan geld bij de nationale bond. "We hebben weleens overwogen om de stekker eruit te halen", bekende Van Helfteren. "Maar gelukkig hebben we dat niet gedaan. We hebben de afgelopen weken zo'n 20 vluchten gemaakt. Veel beenruimte in het vliegtuig hadden de jongens vaak niet. Maar toch hebben ze zich gekwalificeerd. Dat is erg knap. Ze hebben het voor niets gedaan."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.