Kelderman stijgt een plaats in Vuelta

VEENENDAAL - Wilco Kelderman was de beste Nederlander in de 17e etappe van de Ronde van Spanje. Ondanks een heuvelachtige finale maakten de sprinter de dienst uit in La Coruña. De Veenendaler werd 13e achter winnaar John Degenkolb.
Doordat Kelderman's teamgenoot Robert Gesink na afloopt de Vuelta verliet stijgt Kelderman in het algemeen klassement naar plaats 14 op ruim 17 minuten achter leider Alberto Contador. "Vanuit de start ging het direct bergop. Dat ging knetterhard. De kopgroep kreeg drie minuten en toen schoot het peloton in gang. Kortom, de hele dag op en af, erg lastig dus", vertelde Kelderman na de finish. "Het was nog riskant op het einde met een afdaling en vervolgens de kasseien. Dat maakte de finale hectisch."
Gesink besloot de ronde wegens familieomstandigheden te verlaten. Zijn zwangere vrouw is de afgelopen week twee keer geopereerd. Gesink stond zevende in het algemeen klassement. "De situatie is inmiddels niet verbeterd en ze verblijft nog altijd in het ziekenhuis", verklaart Gesink. "Ik verlaat per direct de Vuelta om bij mijn gezin te zijn waar ik op dit moment hard nodig ben." Het was zijn eerste grote ronde sinds de operatie aan zijn hart in april."