Van Basten: definitief afscheid als hoofdtrainer

UTRECHT - Marco van Basten verwacht niet dat hij ooit nog als hoofdcoach werkzaam zal zijn in het betaalde voetbal. Dat gaf de Utrechtse oud-international dinsdagochtend te kennen tijdens een persbijeenkomst in Alkmaar. "Dat denk ik wel, ja", antwoordde hij op de vraag of dit een definitieve stap is in zijn loopbaan.
Van Basten keert wel terug bij AZ, maar doet dat als assistent van Alex Pastoor. Van Basten zat de afgelopen drie weken wegens gezondheidsproblemen thuis. Vrijdag kwam het bericht in de wereld dat hij zou stoppen bij AZ, maar dat bleek onjuist.
Van Basten lichtte zijn belsuit dinsdag toe: "Drie weken geleden heb ik fysieke problemen gekregen door stress. Ik kon het niet meer opbrengen om naar de training te gaan. Ik dacht dat het zou gaan wennen, maar uiteindelijk is het toch zwaarder dan ik zelf heb gewild. Ik heb daar toen goed over nagedacht. Je kunt dan twee dingen doen. Óf je gaat ander werk doen, óf je gaat je werk anders invullen. Ik heb voor die tweede optie gekozen."
De Utrechter (49) begon in 2004 als hoofdcoach. Van 2004 tot 2008 was hij bondscoach bij Oranje. Vervolgens was hij één jaar trainer van Ajax, waar hij opstapte omdat hij zichzelf nog niet goed genoeg vond. In 2012 keerde hij terug als hoofdtrainer, bij Heerenveen. Sinds begin dit seizoen was hij aan de slag bij AZ.