Dinsdag besluit over voetbalpiramide

PROVINCIE UTRECHT - Komt de 2e divisie terug in het Nederlandse voetbal, en zo ja onder welke voorwaarden? Dinsdagavond beslist de KNVB of de eerder gepresenteerde plannen, al dan niet aangepast, in het seizoen 2016-2017 worden uitgevoerd.
Het plan van de KNVB bestaat uit een eredivisie van 18 clubs, een 1e divisie (Jupiler League) van 20 clubs, een nieuw te vormen Landelijke Divisie van 18 clubs en twee topklassen van 18 clubs (zie afbeelding). Daaronder blijft alles vooralsnog bij het oude. In de drie afdelingen onder de eredivisie moet ook plaats komen voor 2e elftallen (belofteteams) van profclubs. De bedoeling van de nieuwe 'voetbalpiramide' is om te zorgen voor een geregelde doorstroming tussen het prof- en amateurvoetbal.
Nadat de topamateurs de doorstromingsplannen lang tegen hebben gehouden, omdat in eerdere plannen de amateurs te snel de profstatus moesten aannemen, gingen zij afgelopen weekend akkoord met het voorstel van de voetbalbond. Op hetzelfde moment lieten de eredivisieclubs echter weten níet akkoord te gaan de plannen in deze vorm. Zij vinden dat hun belofteteams teveel beperkingen worden opgelegd.
Hoe het dinsdag gaat lopen, is volstrekt onduidelijk. Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek zei zaterdag in Namen & Rugnummers dat hij altijd heeft geweten welke kant het op zou gaan. "Maar na de verklaring van de eredivisieclubs durf ik echt geen voorspelling meer te doen."
Als de plannen doorgaan, promoveren volgend seizoen de nummers 1 t/m 7 van de zaterdag- en de zondagtopklasse naar de nieuwe Landelijke Divisie. Daarin komen dan ook vier beloftenteams te spelen. De ruimte die daardoor in de topklasse ontstaat wordt opgevuld met andere belofteteams en met promovendi uit de hoofdklassen.
Als de plannen vanavond worden afgeschoten, loopt de doorstroming van het amateur- naar het profvoetbal in Nederland een nog onbekende vertraging op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.