Hockeyers langs de rand van de afgrond

MONCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeyers zijn maandagavond door het oog van de naald gekropen. Oranje won nipt met 4-3 van Engeland.
Nederland strijdt op het WK in Monchengladbach een achterhoede gevecht om een plek in de halve finales. Nederland heeft plaatsing niet meer in eigen hand. Eerder verspilde het team van bondscoach Roelant Oltmans tegen Duitsland (2-2) en Zuid-Korea (2-3). Nederland kan zich geen misstap meer veroorloven wil het nog een kleine kans op de halve finales maken.
In een redelijk gevuld HockeyPark-stadion even buiten Monchengladbach, liet Nederland zich in de begin totaal overlopen door Engeland. De winnaar van de Champions Trophy had wel meer balbezit maar het team van Jason Lee kreeg binnen het kwartier twee kansen en benutte die beiden. Tindall maakte gebruik van een klein gaatje om doelman Vogels te passeren. Mantell benutte de eerste (en enige) strafcorner.
Nederland speelde het spectaculaire duel in een hoog tempo. Veel balverlies en onnodige fouten waren het gevolg. Nederland kwam terug in de wedstrijd doordat Delmee en De Nooijer het voortouw namen. De spelverdeler nam een vrije slag en De Nooijer tipte de bal binnen: 1-2. Nog geen twee minuten later, in de 21e minuut, ontstond er voor het doel van de Engelse goalie James Fair een scrimage. Ronald Brouwer kon al vallend het laatste zetje geven: 2-2.
Na de rust begon Engeland met aanvallend spel. Zodra de Nederlandse verdediging een bal overnam, stond de Engelse voorhoede paraat om te storen. Binnen vijf minuten na rust leverde dit de 2-3 op. Tindall schoot de bal binnen. Nederland bleef onrustig spelen. Engeland liet zich een fractie meer terugzakken. Een stevige duw tegen het lichaam van Matthijs Brouwer leverde Nederland de vierde strafcorner van het duel op. Taeke Taekema - zwaar onder vuur omdat hij tot nu toe slechts 2 van de 16 corners verzilverde - sleepte de bal rechts in de bovenhoek van het doel: 3-3.
Ook dit bracht geen rust in het spel van Nederland. De internationals leken af en toe wel dolle stieren zonder kop. De frustaties over het gehaaste spel werden afreageerd op de scheidsrechters. Die in de 63e minuut Nederland de zesde corner van het duel gaf. Ook nu was Taekema succesvol. De bal verdween links in de kruising: 4-3. In een rommelige slotfase probeerde Engeland nog de Nederlandse verdediging te slechten. Na het eindsignaal leverde dit bij Nederland opgeluchte gezichten op.
Tijdens de wedstrijd maakte Rogier Hofman, van SCHC in Bilthoven, zijn WK-debuut.
Nederland staat nu derde in poule B en is nog steeds afhankelijk van Zuid-Korea en Duitsland in de strijd om de halve finales. Nederland speelt dinsdag de laatste groepswedstrijd tegen India.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.