Oranje blijft kans maken op halve finaleplaats

MONCHENGLADBACH - Nederland heeft op het WK hockey gedaan wat het moest doen: het laatste pouleduel winnen met grote cijfers. Het team van bondscoach Roelant Oltmans won dinsdagavond met 6-1 van India.
Daarmee pakte het de broodnodige punten en vijzelde ondertussen het doelsaldo flink op. Nederland heeft nu net als Duitsland een doelsaldo van plus zeven. De regerend wereldkampioen mag in ieder geval niet verliezen van Zuid-Korea.
De wedstrijd tegen India betekende de wederopstanding van Taeke Taekema. In de eerste vier WK-duels kwam de schutter van Amsterdam niet verder dan 2 doelpunten uit 15 strafcorners. Een gemiddelde dat ver onder de internationaal geaccepteerde 30 procent rendement. Dinsdagavond schoot Taekema vijf keer raak en ziet zichzelf met negen goals opeens bovenaan de topscorers lijst van het toernooi staan. Vóór de lokale held Christopher Zeller (zes goals). Ook kreeg Roderick Weusthof zijn doelpunt. De topscoorder uit de Nederlandse hoofdklasse stond tot het duel tegen India droog. ‘Ik heb eindelijk ontdekt dat de bal hoog aan de stick kant geschoten moest worden’, meldde de opgeluchte spits van het Bilthovense SCHC.
Nederland staat nog steeds derde in poule B. De winnaar van de Champions Trophy blijft daarmee afhankelijk van het resultaat tussen Duitsland en Zuid-Korea (woensdagmiddag om 16.20 uur). Als deze concurrenten, zoals velen volgers in Mönchengladbach vrezen, een salonremise afspreken, is het over en uit voor Nederland. Dan zal het land waar het hockey juist de afgelopen jaren zo in populariteit toe nam, voor het eerst sinds 1986 ontbreken in de halve finales van de strijd om de wereldtitel. Timme Hoyng liet eerder in NRC Handelsblad weten dat hij wel handje klap tussen de twee concurrenten gelooft: ‘Ze willen ons er niet bij hebben, dat is wel duidelijk.’ Of de middenvelder gelijk krijgt, moet woensdagmiddag blijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.