'Utrecht ziet Europese Spelen wel zitten'

UTRECHT - Utrecht ziet wel wat in de plannen van Sportkoepel NOC*NSF om de Europese Spelen van 2019 naar Nederland te halen. Dat laat sportwethouder Paulus Jansen desgevraagd weten aan RTV Utrecht. NOC*NSF gaat serieus onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Het vierjaarlijks evenement wordt in 2015 voor het eerst gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het Europees olympisch comité EOC heeft al enthousiast gereageerd op de gepresenteerde aanpak, meldde NOC*NSF vrijdag.
Volgens de sportkoepel is er met de organisatie van het evenement zo'n 100 miljoen euro gemoeid. NOC*NSF betrekt het ministerie van VWS, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en alle geïnteresseerde steden, gemeenten, provincies en andere partijen in Nederland bij het onderzoek. De bedoeling is dat er vooral gebruik zal worden gemaakt van bestaande accommodaties.
Wethouder Jansen wordt graag bij de plannen betrokken. Hij is erg enthousiast over het plan en wil graag onderzoeken of Utrecht hier een rol in kan spelen. De stad organiseerde eerder al het Jeugd Olympisch Festival EYOF en is in 2015 gastheer van de Tour de France.
Voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF ziet er de uitdaging wel van in om sporters uit heel Europa (49 landen) in Nederland te ontvangen. "Na de organisatie van succesvolle topsportevenementen in de afgelopen twintig jaar zijn en na de eveneens succesvolle Europese Jeugdspelen in Utrecht in 2013, zijn we toe aan een groot en volwassen multisportevenement", meldde hij. "We winnen veel met sport in Nederland, zeker ook met onze grote internationale sporttoernooien. De topsportevenementen die in Nederland zijn georganiseerd, zijn waardevol gebleken voor de Nederlandse samenleving en helpen ons om Nederland met sport een stukje beter te maken."
Bij de eerste editie in Bakoe staan twintig sporten op het programma, waaronder atletiek, zwemmen, voetbal en wielrennen. Ook niet-olympische sporten als karate en sambo, een Russische vechtsport, worden in Bakoe beoefend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.