Tourbaas: Utrecht had Tour in 2010 al

UTRECHT - Tour de France-directeur Christian Prudhomme wist vier jaar geleden al dat Utrecht Le Grand Départ zou krijgen. Dat zei hij maandag in een interview met RTV Utrecht, een half jaar voor de start.
De beroemdste wielerronde ging in 2010 naar Rotterdam en niet naar Utrecht, maar de Tourbaas twijfelde naar eigen zeggen nooit aan de Domstad. Hij mocht het alleen niet naar buiten brengen.
"Utrecht is een prachtige fietsstad, had een erg sterk bid en raakte ons in het hart. De stad heeft echt passie getoond voor de sport en de ronde", zei Prudhomme, die momenteel hier is vanwege de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Overigens is de Tourbaas inmiddels vrij bekend in de stad, zo bleek. Hij noemde Le Canard als zijn favoriete restaurant en volgende week is hij weer hier voor promotieactiviteiten op de Vakantiebeurs.

GELD

Dat Utrecht Tourorganisatie ASO 4 miljoen euro betaalt en niet 2,5 miljoen euro zoals Rotterdam, noemde de Prudhomme logisch. "Er waren nu veel meer bids." De Tourbaas zei er verder geen probleem mee te hebben dat Utrecht het contract openbaar heeft gemaakt. "Er is niet gezegd, je mag er niet over communiceren. Dat is aan de stad." Van Zanen benadrukte dat het stadsbestuur open wil zijn over de financiën.

ROOMPOT

Prudhomme liet zich in het vraaggesprek lovend uit over de nieuwe Nederlandse wielerploeg Roompot Orange Cycling, waarbij onder anderen ex-renners Erik Breukink en Michael Boogerd zijn betrokken. "Het is een goed idee om een oranjeteam te starten met alleen Nederlandse renners. Ik hoop ook op een Nederlandse renner in het geel in Utrecht. Het is belangrijk dat er ploegen zijn met lokale helden. Ik heb het ook altijd jammer gevonden dat een typisch Baskische ploeg als Euskatel uit het peloton is verdwenen."
Over de recente dopingperikelen bij de Kazachse ploeg Astana was Prudhomme vrij helder. "De UCI heeft de ploeg een WorldTour-licentie gegeven en ik heb vertrouwen in de UCI."
Zowel Van Zanen als Prudhomme toonde zich in het vraagggesprek zelfverzekerd over de Utrechtse Tourstart en denken dat alle bedenkingen rondom Le Grand Départ zullen verdwijnen als de Tour eenmaal begonnen is. "Natuurlijk zijn er problemen, maar ik ben ervan overtuigd dat alles goed komt, zei de burgemeester." De directeur van de wielerronde voegde toe dat de Tour in Utrecht 'massive and amazing' zal worden.

Tourdirecteur te gast bij RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.