Van der Haar ziet komst Van der Poel als voordeel op WK

WOUDENBERG - Lars van der Haar gaat bij het WK veldrijden voor de wereldtitel. De kleine Woudenberger ziet in Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Kevin Pauwels en Sven Nys andere kandidaten voor het podium begin volgende maand in Tabor.
Het parcours in Tsjechië ligt Van der Haar goed, getuige zijn CV. "Laat het nu maar vriezen", aldus de 23-jarige Giant Alpecin-renner, die hoopt op een snelle omloop. De afgelopen weken trainde Van der Haar veel om met de fiets over de hindernisplanken te springen. Hij nam daarvoor zelfs een ervaren Spaanse downhill-specialist in de arm. Toch acht hij de kans klein dat we hem dat in Tabor zullen zien doen. "Ik weet voor 90 procent zeker dat ik het niet ga doen. Ik heb toch nog te veel angst en dan kun je meer verliezen dan dat je er mee wint."
Door niet van de fiets te gaan wilde Van der Haar tegengas bieden aan Tom Meeusen die ook altijd over de balken springt, maar de Belg werd deze week uitgesloten van deelname omdat zijn naam wordt genoemd in een lopend dopingonderzoek. "Ik vind dat een kwalijke zaak", aldus Van der Haar. "Je bent schuldig of niet schuldig, maar deze zaak ik al heel lang aan het sudderen. Hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is en dan mag je hem de kans om aan het WK mee te doen niet ontnemen."

PLOEGENTACTIEK

Van der Haar vindt dat de Nederlanders het de Belgen met zijn allen moeilijk moeten maken."Als Mathieu er in de laatste ronde van door gaat zal ik toch mijn benen stil moeten houden. Ik verwacht dat hij dat andersom ook doet. "Nee, ik ben niet bang dat hij me flikt. Zo zit Mathieu niet in elkaar en ik ook niet. Je moet de eer en respect bij jezelf houden." Van der Haar, die onlangs de Nederlandse titel moest afstaan aan de jonge Van der Poel, is blij dat Nederland eindelijk weer een sterke ploeg heeft. "Dat neemt de druk wat bij me weg. Daarnaast kunnen we elkaar sterker maken."
Dat is iets wat de Belgen maar niet lijkt te lukken. Telkens zijn er wel vetes bij onze zuiderburen. Dit keer bestaat de Belgische ploeg voor de helft uit Sunweb-renners. "Het is interessant om te zien wat er gaat gebeuren. De Belgen zullen niet voor elkaar onder doen, maar ze zullen elkaar ook niet in de wielen gaan rijden. Maar sluit jongens als Walsleben, Bina en Simunek ook niet uit."
Het WK wordt verreden op zondag 1 februari.

RTV Utrecht praat met Lars van der Haar over zijn kansen op het WK
Lars van der Haar bereidt zich in Alphen voor op het WK

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.