Rechter: "Sauber moet Van der Garde laten racen"

RHENEN - Giedo van der Garde heeft een kort geding tegen Formule 1-renstal Sauber gewonnen en heeft daardoor recht op één van de twee racestoeltjes bij die ploeg voor het komende seizoen. Dat heeft de rechtbank in het Australische Melbourne bepaald, waar dit weekend de openingsrace plaatsvind.
Op basis van contractuele afspraken claimde de Rhenense coureur, die vorige seizoen reserve- en testrijder was, een startbewijs te hebben voor dit seizoen. Maar Sauber heeft zijn twee racestoelen al vergeven aan de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr. Zij brengen meer sponsorgelden mee voor het met financiële problemen kampende Zwiterserse team.
Een Zwitsers tribunaal oordeelde al eerder dat het contract van de 29-jarige Van der Garde rechtsgeldig is en in Melbourne dwong hij met succes af dat Sauber dat vonnis moet uitvoeren. Hij heeft dus recht op een racestoeltje. "Ik ben klaar om te racen. Ik ben nog nooit zo fit geweest. Ik heb drie maanden keihard getraind. Ik kijk ernaar uit om terug te keren naar het team. Ik had een zeer goede band met iedereen bij Sauber en die band is nog steeds heel goed. Ik heb zin om te racen dit weekend." Zei Van der Garde bij het verlaten van de rechtszaal.
Over de consequenties voor Felipe Nasr en Marcus Ericsson, die ook een racecontract hebben bij Sauber en afgelopen winter al het testwerk hebben verricht, zei hij: "Het is aan hen en het team om te kijken wat zij gaan doen. Dat is niet mijn zaak. Ik ben erg blij dat ik dit gewonnen heb. Het is nu tijd om weer aan de slag te gaan."

SAUBER IN BEROEP

Sauber reageerde teleurgesteld op de uitspraak van de Australische rechtbank en gaat in beroep. "We hebben tijd nodig om te bezien wat deze uitspraak betekent en welke impact het heeft op de start van het seizoen. We kunnen in ieder geval niet de veiligheid van ons team of andere coureurs op de baan in gevaar brengen door een onvoorbereide coureur te laten rijden in een auto die helemaal is afgestemd op twee andere aangewezen coureurs."
Het hof van beroep, bestaande uit een drietal rechters en het hoogste rechtsorgaan in de staat Victoria, kwam woensdagmiddag lokale tijd al even bij elkaar om het over de zaak te hebben, maar kwam al snel tot de conclusie dat zij meer tijd nodig heeft om zich in de materie te verdiepen en stelde verdere behandeling van de zaak uit tot donderdag.
Aanstaande zondag is de eerste Grand Prix van dit jaar in Australië.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.