Roeiwedstrijd Varsity komt op erfgoedlijst

HOUTEN - De Nationale Universiteitsroeiwedstrijden Varsity krijgen een plekje op de Nederlandse erfgoedlijst. De Varsity vindt ieder jaar plaats in april op het Amsterdam-Rijnkanaal, ter hoogte van Houten, en wordt op 1e Paasdag voor de 132ste keer gehouden.
De Varsity werd lange tijd verroeid bij Jutphaas. Vanaf 1980 is de baan bij Houten in gebruik. Die is in 2010 vernieuwd. Toen zijn ook de faciliteiten bij de baan verbeterd.
Varsity gaat gepaard met tradities zoals speciale hoedjes of wandelstokken. De meeste van deze tradities worden van student op student doorgegeven via ongeschreven gedragsregels, zegt de Koninklijke Nederlandse Studenten Roeibond (KNSRB).
Inspiratiebron voor de Nederlandse roeiwedstrijd waren de beroemde roeiwedstrijden tussen studententeams van Oxford en Cambridge op de Theems in Londen. De eerste Nederlandse clubs die de baan op gingen waren Njord uit Leiden en Laga uit Delft. Toen in 1883 de eerste officiële Varsity werd gevaren, deed ook het Utrechtse Triton mee.
De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland bestaat uit bijzondere tradities, die een geschiedenis hebben en die van generatie op generatie actief worden doorgegeven. Het komt voort uit UNESCO.
Op 5 april worden de handtekeningen geplaatst onder het document waarmee Varsity op de lijst wordt geplaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.