FC Utrecht biedt excuses aan voor antisemitische spreekkoren

UTRECHT - FC Utrecht neemt afstand van de spreekkoren, die afgelopen zondag te horen waren tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax. In een persverklaring schrijft algemeen directeur Wilco van Schaik: "We vinden excuses aan diegenen die zich hierdoor gekwetst voelen, op zijn plaats. Wij waren onaangenaam verrast dat dit heeft plaatsgevonden."
Van Schaik schrijft dat de club, de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie de antisemitische teksten tijdens de wedstrijd niet hebben gehoord. "Anders hadden wij te doen gebruikelijk het protocol geactiveerd." Supporters van FC Utrecht zongen zondag: "M'n vader zat bij de commando's, m'n moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best." Beelden daarvan staan inmiddels op internet.
FC Utrecht werd pas op maandag op de beelden gewezen. "En die spreken voor zich", zegt de FC Utrecht-directeur. "Uiteraard zullen wij nu alles doen om deze mensen op te sporen en zullen we samen met de KNVB passende maatregelen nemen. Stadionverboden kunnen hier onderdeel van zijn."
"We zijn al langer aan het kijken hoe we ons stadion erop in kunnen richten dat we spreekkoren goed kunnen opsporen en aanpakken", vervolgt Van Schaik. "Wij zien het als onze morele en maatschappelijke plicht om deze fans te confronteren met wat ze feitelijk roepen. Als ze dat beseffen, en daarna hun mond houden, hebben we veel meer bereikt dan met alleen straffen. Wij denken dat dit een effectievere oplossing is."

AANGIFTE

De stichting Bestrijding Antisemitisme heeft aangifte gedaan tegen de club. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie het incident in onderzoek. "Gedurende dit onderzoek beperken wij ons tot deze persverklaring en onthouden wij ons van verder commentaar, om zodoende het onderzoek niet te verstoren", besluit Van Schaik.

GELUIDSHERKENNING

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt dat voetbalclubs verplicht camera's en geluidsherkenningsapparatuur moeten installeren waarmee deelnemers aan spreekkoren kunnen worden geïdentificeerd. De organisatie juicht het toe dat FC Utrecht maatregelen wil nemen tegen de daders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.