Utrecht heeft geen trek in Europese Spelen

UTRECHT - Utrecht wil vooralsnog geen gaststad zijn als de Europese Spelen in 2019 in Nederland worden gehouden. Ook Rotterdam bedankte al voor het evenement. De sportbonden besloten dinsdagavond op Papendal dat Nederland zich officieel kandidaat stelt voor het multisporttoernooi.
Directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF bevestigde de opstelling van Utrecht tijdens de algemene vergadering. "Het klopt dat er op dit moment geen politieke meerderheid is voor de Europese Spelen in Utrecht en Rotterdam, maar het betreft geen keihard 'nee'. Beide gemeentebesturen houden de deur wel open", aldus Dielessen. Het hangt volgens hem af van de hoogte van de kosten en het sportaanbod.

MILJOENEN

Utrecht zou in het voorstel van de sportkoepel 5,5 miljoen euro moeten betalen, in Rotterdam gaat het om 8 miljoen. In totaal zijn de kosten voor de Europese Spelen op 125 miljoen euro begroot.
Financiële steun vanuit overheden en private sector is onmisbaar om de Europese Spelen te kunnen organiseren. Van negen grote steden en vijf provincies wordt een gezamenlijke bijdrage van 58 miljoen euro verwacht, van het rijk 27 miljoen en uit sponsoring, kaartverkoop en tv-rechten moet 40 miljoen komen. "De andere steden en ook alle provincies zijn positief. Wij willen er alles aan doen om het evenement zo aantrekkelijk te maken, dat Rotterdam en Utrecht later toch instappen."

RIJK

Zekerheid over de rijksbijdrage is er ook nog niet, zei Dielessen. "Komende donderdag is er een belangrijk overleg met minister Edith Schippers. Dan zal er een finaal standpunt moet komen over de financiële bijdrage van het rijk."
De Europese Spelen worden in juni voor de eerste keer gehouden in Azerbeidzjan. Nederland is de enige kandidaat voor de tweede editie in 2019 en hoort op 16 mei of het evenement wordt toegewezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.