Saestum hard onderuit tegen het Zweedse Umea

ZEIST - Saestum kan zich gaan opmaken voor een veredelde oefenwedstrijd in Zweden. In het eerste duel van de kwartfinale UEFA Women’s Cup ging Saestum donderdag met 6-1 onderuit tegen Umea.
Volgende week is de return, maar alleen een wonder kan de ploeg van Rik de Groot nog in de halve finales brengen. Ondanks de toegangsprijs van € 3 verzamelde zich donderdagavond zo’n 1000 mensen op het sportpark van Saestum. Het damesteam mocht als eerste Nederlandse ploeg aantreden in de kwartfinale van het Europese toernooi. Tegenstander was de Zweedse kampioen Umea, die de cup al twee keer won.
Saestum begon gemankeerd aan het duel. Voor de geschorste aanvoerster Gilanne Louwaars werd gemist als regisseuse op het middenveld. Saestum kon slechts bij vlagen gevaarlijk worden. Voor in het tweede deel van de eerste helft, toen Umea al met 0-1 voorstond, stoomden de Nederlandse dames regelmatig op richting de goal van Sofia Lundgren. Echt gevaarlijk werd het slechts twee keer. De Zweedse ploeg lag onder druk, maar maakte vlak voor rust gebruik van één kans, het was meteen de 0-2.
Saestum kwam ongeschonden de rust uit. De ploeg begon fris aan de tweede helft. Na ruim een uur spelen viel toch het doek. De profs van Umea hadden maar weinig kansen nodig en toen de eerste grote kans van de tweede helft zich voordeed was het meteen raak: 0-3. Het betekende de genade klap voor Saestum.
Binnen 10 minuten na de 0-3 waren de Zweedse vrouwen al uitgelopen naar 0-6. De Europese droom is voorbij voor Saestum. Toch kan de ploeg zich nog troosten met 1 doelpunt. In de 84ste minuut lobte Shirley Smith, de rappe linksbuiten van Saestum, de bal over de Zweedse doelvrouw. ‘Het is leuk maar je hebt er verder weinig aan.’, vertelde de zuur lachende aanvalster naderhand.
Trainer Rik de Groot reist volgende week met zijn ploeg af naar Zweden voor de return: ‘In die wedstrijd kunnen we verder leren. Het Europees avontuur is na volgende week voorbij. Maar als we volgend jaar weer mee willen doen, moeten we kampioen worden in Nederland. Dus hetgeen we leren van Umea kunnen we goed gebruiken in de competitie.’