FC Utrecht krijgt niets voor transfer Michel Vorm

UTRECHT - FC Utrecht krijgt geen cent voor de transfer van ex-doelman Michel Vorm van Swansea naar Tottenham Hotspur. Dat is de uitkomst van een zaak die de club had aangespannen bij wereldvoetbalbond FIFA.
Vorm vertrok in 2011 naar Engeland. In de overeenkomst stond dat Utrecht bij een nieuwe transfer 30 procent zou krijgen. Vorig jaar maakten Swansea en Tottenham Hotspur een spelersruil met gesloten beurzen. De transactie rond Vorm ging daardoor voor nul euro in de boeken.

SPORTTRIBUNAAL

FC Utrecht twijfelt of er echt niet betaald is en protesteerde. De FIFA stelt de Engelse clubs echter in het gelijk. Utrecht overweegt de zaak aan het internationaal sporttribunaal in Lausanne voor te leggen, maar daar kan nog maanden overheen gaan.
Algemeen directeur Wilco van Schaik reageerde vrijdagmorgen teleurgesteld op het vonnis. "De precieze argumenten voor het besluit moeten we nog ontvangen, maar nu al staat vast dat Swansea City kennelijk kan wegkomen met ondoorzichtig gemanoeuvreer rond de doorverkoop van Michel Vorm aan Tottenham Hotspur. Alsof Swansea City met gesloten beurzen afstand zou hebben gedaan van een topkeeper als Michel Vorm?! En zo kunnen wij fluiten naar het deel van het geld dat bij doorverkoop van Vorm aan FC Utrecht toekomt."

ONBEVREDIGEND

Volgens Van Schaik komt het complete systeem van doorverkooppercentages op de tocht te staan. "Verzin een list en je bent er wat de FIFA betreft kennelijk vanaf. Dat is hoogst onbevredigend en dan druk ik me nog voorzichtig uit", zegt Van Schaik.
"Als dit wordt geaccepteerd, kunnen clubs in de toekomst topspelers voor nul euro transfereren en dan bij wijze van spreken de koffiejuffrouw er voor zes miljoen euro bij doen om een doorverkoopclausule te omzeilen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.